Digitalna Srpska

TIKTOK PRED SUDOM Poznat datum saslušanja o zabrani popularne aplikacije u SAD

Američki apelacioni sud danas je odredio raspored za ubrzano razmatranje pravnog osporavanja novog zakona o TikToku.

društvena mreža tiktok
FOTO: HOW HWEE YOUNG/EPA

Podsjetimo, ovaj zakon zahtjeva da kineska kompanija BajtDens proda američku imovinu TikToka do 19. januara ili se suoči sa zabranom.

Američki Apelacioni sud za Distrikt Kolumbija naredio je usmena izlaganja prigovora na zabranu u septembru nakon što su se TikTok, BajtDens i grupa kreatora TikTok sadržaja pridružili ministarstvu pravde ranije ovog mjeseca tražeći od suda brz raspored za razmatranje zakona, prenosi Rojters.

Grupa kreatora sadržaja na TikToku podnijela je 14. maja tužbu za blokiranje zakona koji bi mogao da zabrani aplikaciju u SAD, rekavši da zakon ”ima veliki uticaj na život Amerikanaca“, nakon što su TikTok i matična kompanija BajtDens podnijeli sličnu tužbu.

Pročitajte još

Prema rasporedu žalbenog suda, kreatori, TikTok i BajtDens moraju podnijeti pravne podneske do 20. juna, a Ministarstvo pravde do 26. jula, a podneske za odgovore do 15. avgusta.

TikTok i Ministarstvo pravde tražili su odluku do 6. decembra kako bi zatražili preispitivanje od Vrhovnog suda ako je potrebno.

Zakon, koji je predsjednik Džozef Bajden potpisao 24. aprila, daje kompaniji BajtDens rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom.

Bijela kuća je saopštila da želi da se ukine vlasništvo sa sjedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbijednosti, a američki zakonodavci su zabrinuti zbog mogućeg pristupa kineske vlade podacima američkih korisnika TikToka, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu