Hronika

TJERAJU SUZE NA OČI Dirljivi stihovi na grobu tinejdžerki koje su stradale od UDARA GROMA

Hladovina razlistalog stabla, priče priča o žalosnom kraju, zaspala su dva predivna bića na tlu Župe, u svom zavičaju.

TJERAJU SUZE NA OČI Dirljivi stihovi na grobu tinejdžerki koje su stradale od UDARA GROMA
FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT

Ovi stihovi pjesnikinje Silvane Perić, uklesani su na spomen-obilježju u Kruševačkoj ulici u Aleksandrovcu podignutom Anđeli Bačević (15) i Ivani Ivanović (15) na mjestu gdje su prije četiri godine poginule od udara groma.

Sa porodicama su doputovale krajem jula 2016. godine iz Švajcarske da provedu školski raspust u djedovini. Ali, radost odmora i šetnje najboljih drugarica zauvijek je prekinula tragedija.

Aleksandrovac se nikada nije oporavio od ovog događaja. Bačevići su nam se sada javili iz Švajcarske. Kao i njihovi prijatelji Ivanovići, pokušavaju da nastave sa svojim životima, ali da zaborave ne mogu i neće,nikada. Zbog epidemije Kovid-19 ovoga leta po prvi put neće biti u Župi, pišu Novosti.

Svjedoci tragičnog događaja ispričali su ranije da je odmah poslije udara groma, Anđelu zahvatila vatra, a Ivana je odletjela u kanal pored puta.

Samo par trenutaka poslije tragedije, prolaznica je zaustavila auto pored lipe gdje su se našle dvije drugarice i viknula “upomoć”!, kada sam prišao vidio sam ih kako leže… – prisjećao se Boško Šimunović, radnik komunalnog preduzeća, koji živi nedaleko od mjesta tragedije.

Lipa gdje su stradale djevojčice nalazi se samo 130 metara od Hale sportova. Radnik u Hali Saško Rilak dežurao je kobnog popodneva.

– Vidio sam veliki bljesak. Djevojčice su bile na nekih 130 metara od hale. Bile su na trotoaru. Potrčao sam da vidim šta se dogodilo. Kada smo stigli, pločnik je već bio pun prolaznika. Svi su prišli da pomognu, ljudi su sa zaustavljali kolima da pruže pomoć. Krenuli su da djevojčice ubacuju u vozila i da ih prebacuju ka hitnoj pomoći… – svjedočio je potreseni radnik Saško Rilak.

Za Anđelu je bilo kasno, život je izgubila na licu mjesta. Ljekari bolnice u Kruševcu bezuspješno su se borili za Ivanin život još nekoliko sati. Kod lipe je godinu dana nakon nesreće podgnuto spomen obilježje u obliku cvijeta, simbol mladosti zaustavljene prije nego da je počela. Ne prođe dan da neko od Župljana ne zapali svijeću ili ostavi cvijet kod obilježja. Najviše, u julu.

– Ivana i Anđela su se zbližile igrajući foklor u KUD “Sveti Sava” iz Zuga, obje su voljele da neguju našu baštinu i sa oduševljenjem su bile članice društva. KUD, kao i mnogi, nikad nije zaboravio našu djecu – kažu Bačevići.