Svijet

"To je ono što tražimo" Mitropolit Joanikije poručio da SPC i vjernicima treba sloboda

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nakon Svete arhijerejske liturgije u Cetinjskom manastiru izrazio je želju da hramove u Crnoj Gori nikada više niko ne pokuša oteti od Crkve i naroda i da niko ne ometa svetu vjeru.

"To je ono što tražimo" Mitropolit Joanikije poručio da SPC i vjernicima treba sloboda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vladika Joanikije je u prigodnoj besjedi nakon službe na praznik Svetih cara Konstantina i carice Jelene, naglasio da je car Konstantin učinio najvažnije i da je dao slobodu pravoslavne vjere.

Pročitajte još

– To je ono što Crkva traži do dana današnjeg. Nikakve nam druge povlastice ne trebaju od države. Samo sloboda da niko našu svetu vjeru ne ometa. A to znači da niko naše svete hramove ne dira i da niko ne može i ne smije snositi bilo kakve posljedice zato što je pravoslavni hrišćanin – rekao je mitropolit Joanikije.

On je naveo da je sve to Sveti car Konstantin davno, prije 17 vijekova obezbijedio, ali da kasnija mnoga pokoljenja to nisu poštovala.

– Njemu se Gospod javio svojim krstom prije nego što je bio kršten i osnažio ga silom svog časnoga i životvornog krsta u momentu kad je bio u najvećem iskušenju, pred samu bitku sa svojim suparnikom Maksencijem – podsjetio je Joanikije.

Na današnji praznik prije 24 godine u Cetinjskom manastiru hirotonisan je vladika Joanikije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije