Društvo

"TO JE OZBILJAN PROBLEM" Korona u Srbiji stavila 40.000 venčanja na čekanje

Oko 40.000 parova u Srbiji, zbog situacije izazvane korona virusom danas čeka na vjenčanje, a skoro polovina od tog broja, taj važan dan, iščekuje od prošle godine, rekao je predstavnik Udruženja ivent industrije Nikola Janković.

"TO JE OZBILJAN PROBLEM" Korona u Srbiji stavila 40.000 venčanja na čekanje
FOTO: CHELSEA AND NICK/YOUTUBE/SCREENSHOT

On smatra da bi stvari u korist mladenaca i zaposlenih u tom sektoru mogle uskoro da se pokrenu.

– Od prošlogodišnjih, planiranih 25.000 vjenčanja, oko 5.000 je realizovano sa veseljima, ostalih 20.000 pomjereno je za ovu godinu, a sa istom tolikom godišnjom potražnjom i u 2021. godini, procjene su da je u Srbiji na čekanju potencijalnih 25 do 40.000 hiljada vjenčanja – rekao je Janković za Tanjug.

Prema podacima koje ivent industrija ima, u Beogradu bi trebalo da bude 8.500 do 10.000 vjenčanja.

Janković navodi da se svi ti mladenci nadaju i traže lokacije za vjenčanje i u velikom su problemu kao i njihove porodice, rođaci, gosti iz inostranstva, jer ne znaju da li će do toga doći. To je ozbiljan problem, ali kako dodaje, nekome ko posmatra sa strane i nije, iako šire gledano, cijela ta industrija daje doprinos ekonomiji.

Pročitajte još

– Imamo upite i stranaca iz centralne Evrope da li mogu čarter letom da dovedu 220 zvanica da se ovdje vakcinišu pa da se organizuje vjenčanje – naveo je Janković.

Janković očekuje i da će dokument usvojen 24. februara u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a koji nudi model – pravila po kojima se mogu rezalizovati vjenčanja uskoro biti realizovan.

Prema njegovim riječima, taj protok bi trebalo da ulije nadu ne samo mladenicma, već i uslužnim djelatnostima kao što su dekorateri, floristi, renali opreme, fotografi, da će moći da rade.

– Na tom dokumentu jedino fali datum koji bi Vlada trebalo da odredi, a to je kada ćemo moći da počnemo da radimo – rekao je Janković.

On je podsjetio na značaj ivent industrije kada je u pitanju potrošnja pića i hrane, navodeći da su to ogromne količine, a napominje i da mladenci dobiju kao poklon značajne svote novca koje takođe potroše u Srbiji.

Prihvati notifikacije