Digitalna Srpska

“To je velika stvar” Mobilna aplikacija za pomoć slijepima u javnom prevozu

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja slijepih i slabovidih osoba "Slijepi - gledamo srcem" o problemima sa kojima se te osobe suočavaju i najavio da će, između ostalog, biti napravljena mobilna aplikacija koja će im pomoći prilikom korišćenja javnog prevoza.

“To je velika stvar” Mobilna aplikacija za pomoć slijepima u javnom prevozu
FOTO: B.T./RAS SRBIJA

Vesić je novinarima prenio da je predstavnike udruženja obavijestio da su Grad Beograd i Telekom Srbija potpisali ugovor o projektu “Smart city” (pametan grad), te da je jedan od servisa koji će biti pušten veoma brzo servis za pomoć osobama sa invaliditetom u javnom prevozu.

– To znači da ćemo u naredom periodu, a oni će učestvovati u kreiranju tog servisa, napraviti mobilnu aplikaciju koja će biti namijenjena i prilagođena upravo osobama sa invaliditetom – rekao je Vesić.

Pročitajte još

Pojasnio je da će preko te aplikacije osobe sa invaliditetom dobijati informacije kako najbrže mogu da se kreću kroz grad i koji javni prevoz mogu da koriste, te dodao da će im aplikacija biti prilagođena preko zvučnog signala, uvećanih fontova, vibracija i na druge načine kako bi mogli da je koriste.

Kako je obrazložio, oni će moći da se prijave da se nalaze na nekoj stanici i za autobus u koji žele da uđu, a vozač će u autobusu dobijati informaciju da ga na sljedećoj stanici čeka osoba sa invaliditetom kako bi mogao da stane, izađe i pomogne toj osobi kako ne bi ostala bez prevoza, u slučaju gužvi i slično.

– To je velika stvar za Beograd i nadam se da ćemo tu aplikaciju pustiti u narednih četiri, pet, šest mjeseci. To će sasvim sigurno pomoći velikom broju osoba sa invaliditetom da koriste javni prevoz – istakao je Vesić.

Naveo je da je današnji sastanak bila prilika da se direktno od slijepih i slabovidih osoba čuje sa kakvim se problemima suočavaju i da se razgovara o tome šta može da se uradi kratkoročno, a šta na duže staze kako bi im javni prevoz bio dostupniji.

Vesić je rekao da će odmah biti dat nalog Sekretarijatu za saobraćaj da ponovo stavi u funkciju sve zvučne raskrsnice, navodeći da u Beogradu postoji veliki broj zvučnih raskrsnica, ali da su nažalost mnoge od njih ugašene zbog pritužbi građana koji žive u njihovoj okolini.

– One će biti stavljene u funkciju, a drugi građani treba da imaju razumijevanje za naše slijepe i slabovode građane jer su te zvučne raskrsnice postavljene upravo zbog njih – rekao je Vesić.

Dodao je da je će kompanija “Kentkart” dobiti zadatak da stavi u funkciju sve validatore da se na svakoj stanici čuje zvučni signal koja je stanica u pitanju kako bi slijepe i slabovide osobe znale na kojoj stanici izlaze, odnosno koja je sljedeća stanica.

– Iako su se na sastanku pohvalno izrazili o ponašanju većine vozača koji, kako su rekli, veoma često izađu iz autobusa i pomognu im da uđu i imaju mesto, dogovorili smo se zajedno sa sindikatom vozača, koji je takođe bio prisutan na sastanku, napravi jedna vrsta edukacije o senzibilnosti osoba sa invaliditetom kako bi vozači razumjeli koji su sve njihove dodatne potrebe -rekao je Vesić.

Prihvati notifikacije