Politika

"To su naše crvene linije" Trivićeva otkrila šta je danas rekla Kristijanu Šmitu (FOTO)

Ovo su važni, ujedno i teški sastanci, ali mi smo stava da sa svima treba razgovarati, čak i onda kada se po nekim pitanjima ne slažemo sa sagovornikom, rekla je potpredsjednica PDP, Jelena Trivić, na konferenciji za medije nakon sastanka sa Kristijanom Šmitom.

"To su naše crvene linije" Trivićeva otkrila šta je danas rekla Kristijanu Šmitu (FOTO)
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ja sam u avgustu prošle godine rekla da sa gospodinom Šmitom treba razgovarati. Tada sam to rekla u kontekstu da bi se trebala riješiti nametnuta Inckova odluka i ostala sam principijelna da prihvatim poziv za razgovor, rekla je ona.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Trivićeva kaže da su se u međuvremenu sa Šmitom sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

– Ja se ne krijem tom činjenicom iza njih, naš principijelan stav je da sa svima treba razgovarati i reći mišljenje. Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije Republike Srpske, da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Savjetu ministara koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići – rekla je Trivićeva.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ona je istakla da je Šmit realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje.

Pročitajte još

– Neko ga može zvati ovako ili onako, ja ga zovem „gospodin Šmit“. U zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala, se konstatuje da „visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom“, ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa g. Šmitom ne treba razgovarati – rekla je Trivićeva.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tvrdi da je osnovna tema razgovora bila budućnost.

– Za budućnost su najvažnije unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, koji za budućnost imaju najveću odgovornost, koja ne može biti na nekome sa strane. Poznato je da u mom političkom narativu dominira sintagma da je borba protiv korupcije najbitnija. Korupcija je veleizdaja. Zbog nje imamo loše zdravstvo, obrazovni sistem, nemamo investicija, narod teško živi i moramo se posvetiti rješavanju tih pitanja. Vjerujem, kada dobijemo odgovornost nakon izbora ove godine, da ćemo mi biti ta progresivna politička snaga koja će donijeti napredak i riješiti pitanje političke nestabilnosti kreirane od strane političkih elita i onih koji su naslonjeni na njih: razne odmetnute grupe, sive eminencije, da ne kažem i mafiju – navela je Trivićeva.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Rekla je da ona i PDP nisu od onih koji će dizati veliku galamu, nazivati Šmita turistom, pričati o njegovoj deportaciji, a s druge strane provoditi njegove nametnute odluke i to kroz budžet BiH u koji je jasno uvrštena odluka Kristijana Šmita koja se tiče obezbjeđivanja sredstava za opšte izbore, koju je usvojilo i Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH u kojima sjede prvaci SNSD.

– Za razliku od njih, koji jedno pričaju, a drugo rade, mi radimo ono što i pričamo, a to je da svima razgovaramo i iznosimo svoje stavove, jer je dijalog civilizacijska stvar – rekla je Trivićeva.

Prihvati notifikacije