Biznis

TOKOM CIJELOG DANA Internet je i dalje glavni izvor informacija kojem se NAJVIŠE VJERUJE

Internet je i dalje glavni izvor informacija kojem se najviše vjeruje, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja o medijskih navikama koje je u Hrvatskoj sprovela agencija Ipsos u saradnji sa 24sata, prenosi Poslovni dnevnik.

TOKOM CIJELOG DANA Internet je i dalje glavni izvor informacija kojem se NAJVIŠE VJERUJE
FOTO: PROFIMEDIA

Najnoviji rezultati iz 2019. potvrđuju da je internet glavni izvor informacija za 78 odsto ispitanika.  Za 56,6 odsto ispitanika internet je medij kome se najviše vderuje, dok dvosturko manje anketiranih ima povderenja u televiziju. Internet je najkorišćeniji medij od buđenja pa tokom cijelog dana, dok televizija tek nakratko preuzima primat uveče.

Više od 40 odsto ispitanika za vrijeme gledanja televizije “surfuje” po internetu i to gotovo u 95 odsto slučajeva traži sadržaj koji nije povezan sa emisijom koju gleda.

Hrvati najviše koriste internet preko mobilnih uređaja što potvrđuje činjenicu da je internet prisutan u svim oblastima svakodnevnog života. Starijoj populaciji internet služi za traženje korisnih informacija i onlajn šoping, dok ga mladi koriste za društvene mreže, gledanje videa i slušanje muzike.

Gotovo polovina ispitanika provodi na internetu četiri i više sati dnevno, a vikendom i više od toga.

Skoro sve starosne dobi saglasne u tome da je glavna svrha korišćenja interneta komunikacija putem imejla, na drugom mjestu je traženje korisnih informacija (82,1 odsto) a na trećem informisanje o aktualnim dogadajima (80,7 odsto).

Na pitanje na koje sve načine prate sadržaj dnevnih novina, da li čitaju štampano izdanje, portal ili koriste aplikaciju, uverljivo najveći broj ispitanika na prvo mjesto stavilo je portale, njih gotovo 70 odsto. Štampano izdanje bira 35,6 odsto ispitanika, dok je mobilna aplikacija na trećem mjestu sa 22,8 odsto.

Istraživanje medijskih navika sprovedeno je prikupljanjem podataka putem onlajn panela na uzorku od 1.023 ispitanika koje je potvrdilo apsolutnu dominaciju interneta.

Prihvati notifikacije