Svijet

"TOPLIJA PLANETA VEĆ UBIJA LJUDE" Naučnici otkrivaju kako posljedice klimatskih promjena utiču na ZDRAVLJE

U novom izvještaju stručnjaka klimatske promjene predstavljene su kao neposredna opasnost za javno zdravlje, pa su naučnici pozvali zakonodavce da preduzmu mjere i obuzdaju emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

"TOPLIJA PLANETA VEĆ UBIJA LJUDE" Naučnici otkrivaju kako posljedice klimatskih promjena utiču na ZDRAVLJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Visoke temperature i zagađivači životne sredine već ugrožavaju zdravlje Amerikanaca, sa fatalnim posljedicama po hiljade starijih muškaraca i žena, upozorio je u srijedu tim stručnjaka. Njihov izvještaj, objavljen u časopisu Lanset, poziva zakonodavce da zaustave emitovanje gasova koji bi zagrijevali planetu u narednih pet godina, piše Njujork Tajms.

Klimatske promjene već su predstavljene kao rizik po javno zdravlje, a ne kao opasnost sa kojom će se suočavati buduće generacije. Stručnjaci ukazuju na neposredne opasnosti od ekstremnih vrućina, šumskih požara i zagađenja vazduha kao argumente za prelazak na “zelenu ekonomiju” kao način za poboljšanje javnog zdravlja.

Pandemija korona virusa, ističu autori, poslužila je kao podsjetnik za hitnu potrebu za jačanjem zdravstvenog sistema. Sveobuhvatna tema, koju stavljam na teret dolazećoj administraciji, je da je zdravlje najvažnije. Klimatske akcije su recept za zdravlje – rekla je dr Rene N. Salas, docent u Harvard medicinskoj školi.

Pročitajte još

Izvještaj sadrži i set preporuka usmjerenih na predstojeću administraciju. Da bi poboljšali zdravlje Amerikanaca preporučuju ukidanje subvencija za fosilna goriva, ulaganje u opcije javnog prevoza i smanjenje upotrebe azotnih đubriva na farmama, koja su izvor zagađenja vazduha i emisije gasova staklene bašte koji zagrijavaju planetu. Moramo da prestanemo da ulažemo u ono što je prošlost i što šteti zdravlju – navela je dr Salas.

U posljednjih 20 godina, navodi se u izvještaju, ekstremne vrućine povezane su sa 50-odstotnim porastom smrtnosti ljudi starijih od 65 godina, sa 296.000 preminulih u 2018. godini. Većina tih smrtinih slučajeva bila je u Japanu, Kini, Indiji i nekim dijelovima Evrope, prenosi Blic.

Ekstremna toplota, takođe, otežava rad, posebno na otvorenom. Samo u 2019. godini izgubljeno je 302 milijarde sati potencijalne radne produktivnosti. Najviše su pogođeni radnici u Indiji i Indoneziji.

U posljednjih 20 godina bilo je i više dana kada je rizik od požara bio visok. Požari su postali sve češći i žešći, što znaći i veći broj dana u kojima se udiše dim iz vazduha, navodi se u studiji.

Izvještaj je otkrio da su klimatske promjene pogodne za širenje zaraznih bolesti, a istraživanje ukazuje i na zabrinjavajuće znake na polju bezbjednosti hrane. Narednih pet godina biće presudne – zaključili su autori istraživanja.