Svijet

TRAČAK NADE Broj infekcija koronom u Evropi raste, ali je broj preminulih manji nego ranije

Iako Evropa ponovo ima veliki problem sa pandemijom korona virusa, raste broj zaraženih, vlade uvode nove blokade, ekonomije se gase - ipak postoji tračak nade, a to je da iako je virus i dalje smrtonosan, u prosjeku mnogo manje ubija nego što je to bilo ranije.

TRAČAK NADE Broj infekcija koronom u Evropi raste, ali je broj preminulih manji nego ranije
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Najnoviji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) o zaraženima i smrtnim slučajevima pokazuju da, iako zabilježeni slučajevi korona virusa rastu u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj i drugim evropskim zemljama, smrtnost ne raste istom brzinom .

– Stopa smrtnosti je opala. U Velikoj Britaniji možemo vidjeti da se ona od juna do augusta spustila do najniže tačke – rekao je Jason Oke, viši statističar iz Nufildovog odjeljenja za zdravstvene nauke.

Oke je stope smrtnosti od korona virusa pratio zajedno sa svojim kolegom Karlom Heneganom iz Centra za medicinu i zdravstvenim ekonomistom Danielom Haudonom. Njihovo istraživanje pokazuje da je krajem juna stopa smrtnosti u Velikoj Britaniji bila nešto ispod tri. Do avgusta je pala za oko 0,5 posto, a sada iznosi oko 0,75 posto.

Niža stopa smrtnosti nije svojstvena samo Evropi, tvrdi CNN. U Njujorku je stopa smrtnosti hospitalizovanih usljed zaraze korona virusom takođe opala u odnosu na raniji period.

Prema istraživanju tima istraživača sa Medicinskog fakulteta u Njujorku, širom Sjedinjenih Država postotak zaraženih koji su preminuli u aprilu je iznosio 6,7, a u septembru je preminulo 1,9 posto osoba pozitivnih na korona virus.

Naučnici smatraju da je najveći razlog smanjenja stope smrtnosti kod zaraženih korona virusom to što je u početku virus najviše napadao starije, a navode i da je od januara do juna prosječna životna dob oboljelih pala sa 54 godine na 39.

Prihvati notifikacije