Politika

"Tradicionalna nedosljednost Milorada Dodika i SNSD" Pandurevićeva ističe da su zaključci parlamenta Srpske pogaženi bezbroj puta

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević poručila je danas da su srpski ministari u Savjetu ministara i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, već bezbroj puta pogazili zaključke Narodne skupštine RS od 26. jula koji se odnose na odluku visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene i dopune Кrivičnog zakona BiH.

"Tradicionalna nedosljednost Milorada Dodika i SNSD" Pandurevićeva ističe da su zaključci parlamenta Srpske pogaženi bezbroj puta
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Aleksandra Pandurević

Tužno je i opasno, ali oni se uopšte ne snalaze na svojim pozicijama, i u najmanju ruku su se pokazali nesposobnim i nedoraslim da zaštite interese Republike Srpske. Da bi uspješno radio svoj posao, prvo moraš otići u svoj kabinet, a oni navrate tek jednom u 10-15 dana, prepuštajući ministarki inostranih poslova Biseri Turković da gospodari i Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH – istakla je Pandurevićeva.

Da su im zaključci Narodne skupštine tek noćna mora s kojom ne znaju kako da se iznesu, kaže Pandurević, pokazala je sjednica Savjeta ministara od 30. decembra.

– Baš kao što lopovi najčešće kradu pod okriljem noći i u vrijeme praznika tako su i oni, skriveni iza vela novogodišnje euforije, održali vrlo efikasnu vanrednu sjednicu Savjeta ministara BiH na kojoj su donijeli više odluka. Glasali su ZA, iako zaključak Narodne skupštine Republike Srpske kaže da će učestvovati u donošenju odluka samo ukoliko tim ”sprečavaju donošenje odluka protiv interese Republike Srpske”, i to ”sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona”. Prema ovom zaključku, srpski ministri mogu eventualno glasati, ali – PROTIV, u slučajevima kada poslovničke odredbe omogućavaju zakazivanje sjednica i donošenje odluka bez njihovog učešća ili glasanja– pojasnila je Pandurević.

Ona je istakla da je iz Predsjedništva BiH 6. decembra saopšteno da su druga dva člana održala sjednicu i prihvatila jedan međunarodni sporazum. Džaferović i Кomšić, bez Dodika, nisu mogli donijeti ovakvu odluku jer je riječ o spoljnopolitičkoj odluci koja se donosi konsenzusom.

– Od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nismo čudili ni riječ o tome zašto nije bio na sjednici i glasao u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, zašto je dozvolio kršenje Ustava BiH, da li će i kako osporiti odluku koja je donijeta suprotno Ustavu BiH? Sutra će tako donijeti i odluku koja može ozbiljno štetiti Republici Srpskoj, a da je naš član Predsjedništva prespava. Nije biran da spava i propušta odluke, nego da radi – upozorava Pandurevićeva.

Pročitajte još

Ona pojašnjava da su oni koji nisu nakloni Republici Srpskoj računali su na tu tradicionalnu nedosljednost Milorada Dodika i SNSD.

– Zategnu konopac do pucanja, dovedu atmosferu do usijanja, a onda sve zaborave. Tako se zadnjih 16 godina otcjepljuju, pa onda podržavaju BiH. Potom ukidaju pravosuđe na nivou BiH, a onda mu povećaju budžet. Takođe, raspisuju referendume koji postanu ankete…“ – istakla je funkcionerka SDS-a.

Ona pojašnjava da je uzrok krize u BiH je Inckova odluka da nametne jedan zakon. I ma koliko možda nekom zvučalo apsurdno, vrijeme će pokazati, ti zaključci brane

– institucije BiH, njihov suverenitet i demokratski kapacitet. Ako se tim institucijama oduzima pravo da odbace nametnuti zakon, nego ga mogu usvojiti isključivo u identičnom tekstu, koji je onda uopšte smisao njihovog rada i postojanja? To ‘NE’ Narodne skupštine, nije samo ‘NE’ jednom Inckovom aktu, nego je prije svega borba za vladavinu prava, slobodu, nezavisnost i suverenost institucija ove zemlje – smatra Pandurevićeva.

Drugi je problem, kaže ona, što nesposobni i nezainteresovani funkcioneri tzv. ‘srpske reprezentacije’ nisu uspjeli da izlobiraju za pravilnu interpretaciju ovih zaključaka i da pokrenu dijalog za izlazak iz krize.

– Za tako nešto potrebno je imati prijatelje i u Moskvi i Vašingtonu i Briselu, i potrebno je znati raditi posao za koji si biran. Lobiranje je njima, nažalost, ovih 16 godina služilo isključivo za izvlačenje budžetskog novca preko raznih predstavništava, a ne za ozbiljan rad u interesu Republike Srpske. No, to ne znači da mi kao opozicija, zdrava nacionalna alternativa vlasti, ne treba da insistiramo na rješavanju uzroka krize i da Dodika slijedimo u njegovim zaokretima i politici zategni-popusti. Odgovorna, nacionalna opozicija mora braniti dignitet institucija Republike Srpske i dostojanstvo našeg naroda. U državničkoj politici nema onog ‘puj-pike više se ne važi’ i podvijanja repa. Ako zbog iscrpljenosti popustimo na ovom nametanju, budite sigurni, da nas iza ćoška čeka novo i pogubnije, bez obzira koliko mi s argumentima i pravom sporili legalitet i legitimitet Кristijana Šmita– zaključila je Pandurevićeva u svojoj analizi.

Prihvati notifikacije