Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRAGEDIJE KOJE NIKO NE ZABORAVLJA Ove mlade ljude u smrt je odvela BRZA VOŽNJA I NEISKUSTVO

Hronika
Autor:

Foto: M. Metlaš/RAS Srbija

Sedmoro tinejdžera uzrasta od 17 i 18 godina zadobilo je teže i lakše tjelesne povrede kada je M. Đ. (17), koji je upravljao automobilom, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u drvo. Za volanom je bio maloljetnik koji ima probnu dozvolu, a nažalost, ovo je samo jedna u nizu nesreća koje su izazvali neiskusni vozači.

Sedmoro mladih, kako se sumnja, vraćali su se iz noćnog provoda u automobilu marke BMW prijepoljskih tablica, a do nesreće je došlo oko 4 ujutru, iako maloljetnik nije smio da vozi u to vrijeme. Po svemu sudeći, izgubio je kontrolu nad BMW i udario u drvo na uglu ulica Miljakovačke livade i Miljakovačkih izvora.

Svi u automobilu, kojih je bilo ukupno sedam sa vozačem, zadobili su lakše i teže povrede, a samo pukom srećom niko nije nastradao. S obzirom na to da je mladić koji je upravljao automobilom maloljetan, njemu nakon udesa nije određeno policijsko zadržavanje, već je pušten kući i biće saslušan pred tužiocem u narednim danima.

Međutim, ova nesreća samo je jedna u crnom nizu saobraćajki koje su izveli mladi, neiskusni vozači, vozeći u nedozvoljeno vrijeme sa probnim vozačkim dozvolama.

Podaci pokazuju da su novopečeni vozači sa probnim dozvolama učestvovali u 1.241 saobraćajnoj nesreći, a da je samo u 2018. godini u saobraćajkama bilo njih 1.057, prilikom čega je osam osoba smtrno stradalo. Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, rekao je da je u 2019. godini u nesreći sa tim vozačima poginula jedna osoba.

BMW sletjeli u Dunav

Srbija još pamti stravičnu nesreću iz 2014. godine, kada je na Adi Huji BMW, u kom je bilo šest mladih osoba, uletio u Dunav. Tog 22. novembra 2014. godine u ranim jutarnjim satima, vraćajući se iz noćnog provoda, tada 19-godišnji Dušan Jovanović izgubio je kontrolu nad skupocjenim četvorotočkašem i završio u rijeci.

Foto: Goran Srdanov/RAS Srbija

Gosti i zaposleni iz obližnjeg restorana odmah su formirali lanac i iz rijeke izvukli tri mlade osobe: vozača Dušana Jovanovića koji je tada imao 19 godina, i tek punoljetne Milicu Jokić i Luku Višnjića, inače sina novinarke Olje Bećković. Svo troje zadobili su hipotermiju i lakše tjelesne povrede.

Nažalost, za njihove prijatelje Nemanju Antića (18), Anastasiju Stajić (16) i Miloš Jankovića (20) nije bilo spasa. Ronioci su odmah izvukli tijela Antića i Stajićeve, dok je Miloševo tijelo ostalo zarobljeno u prtljažniku auta, pošto za njega nije bilo mjesta u autu.

Vozač je policiji kasnije ispričao da je te večeri popio 10 rakija od maline na žurki na Dorćolu i da se ničega ne sjeća, da “ne zna gdje se nalazi”. Osuđen je na višegodišnju kaznu zatvora, a Apelacioni sud je 2015. godine smanjio kaznu i pravosnažno ga osudio na sedam godina zatvora.

“Audijem” u betonski zid, petoro mrtvih

Petorica drugova nastradali su 2014. godine na Batajničkoj petlji kada su “audijem 3” naletjeli na betonski zid. U automobilu su nastradali vozač Đuro Rokvić (20), Luka Bojović (19), Petar Ilić (19), Tomislav Savić (19) i P. Đ. (20).

Kako se kasnije saznalo, drugovi su se oko tri sata ujutru iz Beograda, poslije žurke u Domu omladine, uputili ka Novom Sadu. Ali, sa obilaznice oko Beograda su skrenuli kod Batajnice, zanemarili barikade i saobraćajne znake koji su označavali radove na putu i krenuli dijelom petlje koji je u izgradnji i zatvoren za saobraćaj.

Naletjeli su na stepenik i udarili o betonski nosač petlje, a od siline udara od “audija” je ostao samo zadnji trap. Na licu mjesta, na desetine metara od smrskanog automobila, pronađeni su dijelovi karoserije otpali usljed udarca, šoferšajbna, lične stvari poginulih mladića.

Kasnije se saznalo da su sa njima krenula još dva mladića koja su se vozila u gepeku “audija”, ali su srećom odustala od takvog putovanja.

Nerazdvojni prijatelji poginuli kod Šapca

Još jedna grupa nerazdvojnih mladih prijatelja poginula je vraćajući se iz noćnog provoda u okolini Šapca, u mestu Bogatić. To su bili Sara L. (18), Miodrag J. (19), Ivana B. (20) iz Mačvanskog Pričinovića i Tanja L. (18) iz Klenja.

Foto: RAS Srbija

Automobil se nekoliko puta prevrnuo na samo kilometar od mjesta gdje su živjeli, najvjerovatnije usljed gubitka kontrole, nakon čega je udario u stub javne rasvjete. Od siline udarca, iz zemlje je iščupan stub javne rasvjete, pa je kuća koja se nalazila odmah pored, ostala bez struje.

Vozila je Sarina sestra Maja, L. (20), koja je ujedno i jedina preživjela u ovoj nesreći, ali je sa teškim povredama prevezena u bolnicu.

Pogrešno pocijenio brzinu voza

Početkom februara, kod nesta Zmajevo na pružnom prelazi poginuli su Boris Cap (25) i njegov maloljetni prijatelj Vladimir Olejar (17). Oni su se kretali nekategorizovanim putem kada su naišli na pružni prelaz kojim je nailazio voz.

Foto: RAS Srbija

Pretpostavlja se da mladi vozač nije dobro procijenio blizinu voza i da je da je pritisnuo papučicu za gas kako bi što pre prešao preko pruge. Ispostavilo se da je ta procjena bila loša…

Voz je naletio tolikom brzinom da je od siline udarca automobil “reno senik” bacio na stub pokraj pruge. Mladići su poginuli na licu mjesta.

Sa sestrinog punoljetstva u smrt

Ana Katanić (20) je djevojka koja je nastradala kada se, sa dvojicom prijatelja, vraćala sa proslave sestrinog punoljetstva. U automobilu je bila putnik, a mladić u dvadesetim godinama, koji je upravljao vozilom, izgubio je kontrolu kod mjesta Urovci na Šabačkom putu.

Foto: screenshot Instagram

Najvjerovatnije usljed neprilagođene brzine, automobil je izletio sa puta, nekoliko puta se prevrnuo na travnjaku kraj kolovoza i zakucao se u stub javne rasvjete.

Uprkos tome što je odmah prevezena u bolnicu, mlada Ana podlegla je povredama zadobijenim u nesreći.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO