Društvo

TRAJAĆE CIJELO LJETO Počela kampanja "Lako je brzinu smanjiti"

U Gradišci je danas ozvaničen početak republičke saobraćajne kampanje "Lako je brzinu smanjiti!" koja će trajati do kraja septembra, a usmjerena je na smanjenje broja vozača koji ne poštuju ograničenje brzine na putevima u Republici Srpskoj.

TRAJAĆE CIJELO LJETO Počela kampanja "Lako je brzinu smanjiti"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci organizovan je niz saobraćajno-preventivnih aktivnosti posjetioci su mogli da isprobaju simulatore prevrtanja vozila i čeonog sudara, organizovana je obuka djece na saobraćajnom poligonu, te predstavljena policijska vozila i sredstava za mjerenje brzine vožnje.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da je ovo jedna u nizu kampanja koje ovaj savez sprovodi u saradnji sa drugim subjektima zaduženim za bezbjednost saobraćaja kako bi ukazali na značaj poštovanja dozvoljene brzine kretanja vozila kao jednog od najčešćih uzročnika teških saobraćajnih nezgoda.

Babić je istakao da smanjenje brzine kretanja vozila za samo 10 kilometara na čas znatno utiče na smanjenje broja smrtno stradalih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

On je naveo da Auto-moto savez i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u posljednjih nekoliko godina koriste savremenu opremu za kontrolu ponašanja vozača u naseljima i van njih.

– Mjerena je brzina kretanja vozila u naseljima gdje je ograničenje 50, te van naselja gdje je ograničenje 60 kilometara na čas i uočeno je da oko 30 odsto vozača u naseljima ne poštuje ograničenje – rekao je on.

Babić je istakao da su podaci pokazali da trećina vozača vozi do 10 kilometara na čas preko ograničenja, za šta nema propisanih kazni, a da van naselja ograničenja brzine kretanja krši oko osam odsto vozača.

On je poručio da znakove o ograničenju brzine treba poštovati, te apelovao i na one koji su nadležni za puteve da saobraćajne znakove usklade sa trenutnim stanjem vozila sada i stanjem na putu.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da podaci koji su prije mjesec dana razmatrani na Savjetu za bezbjednost saobraćaja Srpske govore o tome da je došlo do smanjenja broja teških saobraćajnih nezgoda, te broja smrtno stradalih i povrijeđenih lica.

– Ovakve aktivnosti treba da nastave takav trend. Zaključak je da su trenutni pokazatelji zadovoljavajući, ali to i dalje nije dobro, zbog čega nastavljamo sa preventivnim aktivnostima – rekao je Krunić.

On je dodao da će kampanja “Lako je brzinu smanjiti!” trajati do kraja septembra, s obzirom na to da je tokom ova četiri mjeseca evidentiran najveći broj smrtno stradalih u saobraćaju.

Krunić je naveo da u toku 2020. godine u saobraćaju u Srpskoj smrtno stradalo 101 lice.

– Tokom deset godina sprovođenja Strategije za bezbjednost saobraćaja Srpske broj smrtno stradalih smanjen je za oko 30 odsto. U toku je izrada nove Strategije koja treba da obuhvati sve smjernice nove Strategije za bezbjednost saobraćaja, koju su UN donijele u avgustu prošle godine – dodao je Krunić.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška Goran Milanović naveo je da je na području koje operativno pokriva Policijske uprava Gradiška, odnosno grad Gradiška i opština Srbac, u prvih pet mjeseci evidentirano 226 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 61 nezgoda bila sa posljedicama po lica, dva su poginula, 11 zadobilo teške, a 68 lake tjelesne povrede.

– Procjenjuje se da je u 53 saobraćajne nezgode neposredni urok bila nepropisna brzina kretanja vozila – istakao je Milanović.

On je naveo da je za prvih pet mjeseci evidentirano pet krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te 7.651 prekršaj od kojih se 34,9 odsto odnosi na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Milanović je dodao da Policijska uprava Gradiška raspolaže savremenim vozilima i sredstvima za kontrolu brzine kretanja vozila, kao što su vozilo presretač i radarski sistem “tru kam”.

Kampanju “Lako je brzinu smanjiti!” zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, MUP, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez sa 49 auto-moto društava i lokalne zajednice.  

Prihvati notifikacije