Politika

„TRAJNA JE ČINJENICA DA JE POLA BiH SRPSKO“ Linta oštro odgovorio lideru SDA

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da je pola BiH srpsko i da je to trajna činjenica.

„TRAJNA JE ČINJENICA DA JE POLA BiH SRPSKO“ Linta oštro odgovorio lideru SDA
FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Republika Srpska je država koja ima narod, teritoriju, demokratski izabranu vlast, obilježja, naučne, kulturne, obrazovne i brojne druge institucije. Apsolutna je laž izjava Bakira Izetbegovića da je svaki pedalj BiH zajednički i da u BiH ništa nije srpsko osim naziva Republika Srpska – rekao je Linta.

On je konstatovao da je očigledno da Izetbegović ne odustaje od politike isključivosti s krajnjim ciljem ukidanja Republike Srpske i svođenja Srba na nacionalnu manjinu i statističku grešku, saopšteno je iz Saveza Srba regiona (SSR).

Linta je ukazao da bi Izetbegović konačno trebao da shvati da samo politika ravnopravnosti, dogovora i poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma može da sačuva BiH kao državnu zajednicu.

On je ukazao da Izetbegović govori da BiH postoji hiljadu godina ali prećutkuje činjenicu da je BiH u srednjem vijeku bila srpska zemlja u kojoj je preko 200 godina vladala srpska vladarska dinastija Kotromanića.

– Takođe, Izetbegović dobro zna da prije 1.000 godina u BiH nije bilo Bošnjaka i muslimana. On dobro zna da su Srbi za vrijeme turske okupacije bili izloženi progonima, ugnjetavanju, prisilnoj asimilaciji i radu, ratnim zločinima, uključujući i zloglasni sistem „Danka u krvi“ – naglasio je Linta.

On je podsjetio da su, iako se njihov broj u ukupnom stanovništvu smanjio, pravoslavni Srbi uspjeli da ostanu relativna većina u BiH sve do 60-tih godina prošlog vijeka.

– Broj Srba u BiH za vrijeme Jugoslavije počeo se smanjivati zbog zapostavljanja srpskih krajeva i planskog iseljavanja od strane komunističke vlasti – naveo je Linta.