Svijet

Tramp: Amerika u snažnoj poziciji, POMOĆI ĆU FARMERIMA

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je danas zabrinutosti zbog dugotrajnog trgovinskim ratom sa Kinom, navodeći da su Sjedinjene Države “u vrlo snažnoj poziciji”, dan nakon što je njegova administracija podigla tenzije etiketirajući zvanični Peking kao “valutnog manipulatora”.

Tramp: Amerika u snažnoj poziciji, POMOĆI ĆU FARMERIMA
FOTO: CAROLYN KASTER/TANJUG/AP

Tramp, koji je prošle nedjelje najavio da će od 1. septembra uvesti tarife na preostali uvoz kineske robe u vrijednosti 300 milijardi dolara, pokušao je takođe da umiri američke poljoprivrednike, nakon što je Kina prekinula uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i povećala niz dodatnih carina na poljoprivrednu robu iz SAD.

Ogromne sume novca iz Kine i drugih dijelova svijeta slivaju se u Sjedinjene Države po osnovu bezbjednosti, investicija i kamatnih stopa. U vrlo snažnoj smo poziciji. Kompanije takođe dolaze u SAD u velikom broju. Divno je to gledati – napisao je Tramp na Tviteru.

Takođe je poručio da će nastaviti da podržava američke poljoprivrednike, kojima je njegova administracija već ponudila paket pomoći u iznosu od 16 milijardi dolara kao nadoknadu za gubitke zbog aktuelnog trgovinskog rata.

– Naši izuzetni američki farmeri znaju da Kina neće moći da im naudi jer je njihov predsjednik stao uz njih i učinio ono što nijedan drugi predsjednik ne bi uradio. Učiniću to ponovo sljedeće godine ako bude potreno – napisao je Tramp u drugom tvitu.