Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tramp: Imam još dosta toga da uradim Kini

Biznis
Autor:

Foto: Zach Gibson/EPA

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je njegova politika uvođenja tarifa oštetila kinesku ekonomiju i da ima “još dosta toga da uradi Kini”.

On je tokom telefonskog intervjua za “Foks njuz” rekao da carine koje su SAD uvele na kineske proizvode imaju “veliki uticaj” i da su Kinezi predugo živjeli previše dobro.

Tramp je u januaru počeo da uvodi carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara, na šta je Peking odgovorio uvođenjem carina na uvoz robe iz SAD.

Direktor Federalnog istražnog biroa /FBI/ Kristofer Rej juče je izjavio da Kina predstavlja “najširu, najkomplikovaniju i najdugotrajniju” prijetnju po SAD i da vodi kampanju vršenja velikog uticaja na glasače u Americi pred izbore u novembru.

On je rekao da Kina pokušava “da dođe do tajnih informacija o američkoj trgovini, do ideja i inovacija Vašingtona, koristeći svaki put prošireni niz nekonvencionalnih metoda kako bi ostvarila svoje ciljeve”.

Rej je upozorio da bi “ekonomsko špijuniranje” koje Kina sprovodi moglo da utiče na kompanije u svim sektorima američke ekonomije, prenijela je “Raša tudej”.

SAD su uvele sankcije i vojnoj industriji Kine zbog saradnje Pekinga sa Rusijom.

Peking je upozorio Vašington na posljedice koje će se pojaviti “ukoliko ne ispravi grešku”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO