Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tramp je na kratko prekinuo tursku ofanzivu i tako dao Erdoganu POBJEDU KOJOJ SE NADAO

Svijet
Autor:

Foto: Turkish presidential press office/EPA

Deset dana nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp stvorio najveću spoljnopolitičku krizu svog mandata, ubrzano izvlačeći američke trupe iz Sirije i izlažući američke saveznike napadu, on je osigurao privremeni dogovor koji je predsedniku Turske donio pobjedu koju je godinama želio.

U žurno dogovornom jednodnevnom putovanju u Ankaru, potpredsjednik Majk Pens najavio je sporazum sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o zaustavljanju ofanzive na sjeveroistoku Sirije u kojoj su kurdski borci bombardovani, nakon što su se godinama zajedno sa SAD borili protiv Islamske države.

Ali sumnje u značaj dogovora pojavile su se odmah. Kurdski lideri su rekli da, iako su pozdravili dogovoreni petodnevni prekid vatre, neće se slagati sa turskom okupacijom na sjeveru Sirije. I ključni republikanski zakonodavci shvatili su to kao suzdržavanje nakon odluke da se američke snage povuku bez plana kako će se dalje baviti Islamskom državom ili vakuumom koji je nastao.

– To nije prekid vatre – smatra Marko Rubio, republikanski član Komiteta za spoljne poslove Senata.

Prema njegovim riječima, to je poruka Kurdima da imaju tačno određeno vrijeme da napuste teritoriju na kojoj je turska vojska, jer će u protivnom biti ubijeni.

Odluka je Trampu dala mali predah usred gomile političkih kriza u Vašingtonu i on sada pokušava da se predstavi kao mirotvorac.

Međutim, prije svega radi se o pobjedi Erdogana, naveo je Blumberg u svojoj analizi.

Dogovor – petodnevna vojna pauza koja može da dovede do dugoročnijeg aranžmana – takođe donosi Erdoganu ogromnu političku pobedu jer on tako učvršćuje kontrolu nad “sigurnom zonom” širine oko 20 kilometara na sjeveru Sirije, zahtevajući povlačenje kurdskih boraca koje njegova vlada smatra teroristima i osigurava mu obećanje da će američke sankcije biti povučene.

Sporazum jako podseća na ono što je Erdogan predložio dan ranije, kada je rekao da će Turska okončati svoju operaciju tek nakon što se kurdski militanti povuku iz sigurne zone koju Ankara želi da stvori.

Kao dio sporazuma, Pens je rekao da Turskoj neće biti uvedene dodatne američke sankcije. Vijest o dogovoru SAD i Turske je povoljno uticala i na tursku ekonomiju – lira je nakon vijesti skočila na jednomjesečni vrhunac.

Tramp je sporazum proglasio “sjajnim danom za civilizaciju”, pozdravljajući svoj vlastiti “nekonvencionalan” pristup.

– Svako sad može ovo da spinuje kako treba – Trampova administracija može da kaže da su njihove sankcije i prijetnja “ekonomskom devastacijom” dovele do postizanja sporazuma o prekidu vatre. Erdogan će tvrditi da je turski upad prisilio Sjedinjene Države da YPG (kurdske vojne snage) razoružaju, uklone utvrđenja i prerasporede iz severoistočne Sirije – što su dugotrajni zahtevi Turske – rekla je Dejna Stroul, stručnjak za Bliski istok iz Vašingtonskog instituta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO