Svijet

TRAMP SE BRANI “Nisam rekao NIŠTA POGREŠNO”

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da ništa pogrešno nije rekao tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

TRAMP SE BRANI “Nisam rekao NIŠTA POGREŠNO”
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Volstrit džurnal je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog da istraži Hantera Bajdena, sina demokratskog predsjedničkog kandidata i bivseg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena.

Tramp je novinarima rekao da je imao odličan razgovor sa Zelenskim 25. jula i da nema problem sa tim da njegov lični advokat Rudlof Ðulijani svjedoči pred Kongresom.

Američki predsjednik je rekao da je Bajden “napravio grešku kada je rekao da nikada nije pričao sa sinom”.

Pričao je sa svojim sinom, ponovo je lagao. Ne želim da nanesem štetu Bajdenu, ali on se ponio veoma nepošteno – rekao je Tramp, prenio je Rojters.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko negirao je juče da je Tramp u telefonskom pozivu u julu vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da pokrene istragu protiv sina američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena.

Pristajko je za list Hromadske rekao da je Ukrajina nezavisna država i da neće stajati ni na čiju stranu u američkoj politici, čak i ako bi “u teoriji” Kijev bio u poziciji da učini tako nešto.

Hanter Bajden je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas.

Tramp je ranije rekao da je Bajden, dok je bio potpredsjednik SAD, neprimjereno vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti tužioca koji je istraživao njegovog sina, dodajući da novinari treba da istraju u tom slučaju.

Američki mediji prethodno su objavili da je jedan uzbunjivač iz redova obavještajne zajednice podnio prijavu generalnom inspektoru američkih obavještajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je predsjednik Tramp, navodno, dao izvjesnom stranom lideru, prenosi Glas Amerike.

Tramp je u petak rekao da je prijavu podnio “politički pristrasan uzbunjivač”, ali i dodao da ne zna ko ju je podnio.

Trampov razgovor sa Zelenskim istražuju demokrate, koji ispituju da li su Tramp i njegov advokat Đulijani pokušali da manipulišu ukrajinskom vladom u pomaganju Trampovoj predizbornoj kampanji tražeći informacije koje bi mogle biti štetne za Bajdena, njegovog protivkandidata za predsjednika SAD.

Bajden je osudio izvještaje da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog kolegu da istraži poslovanje njegovog sina.

– Ukoliko su ti izvještaji tačni, onda zaista nema kraja spremnosti Trampa da zloupotrebi svoju moć i ponizi našu zemlju – naveo je Bajden u saopštenju.

On je dodao da bi Tramp trebalo da objavi transkript telefonskog razgovora sa Volodimirom Zelenskim iz jula, “kako bi američki narod mogao sam da sudi o slučaju”.