Svijet

TRAMP U NEVOLJI Šest najvažnijih stvari koje mogu da OKRENU ISTRAGU

Visoki američki diplomata u Ukrajini Bil Tejlor izjavio je juče na saslušanju u Kongresu da je predsjednik Donald Tramp instruisao zvaničnike da uslove stranu pomoć Ukrajini zahtevima da ta zemlja otvori istragu porodice Džoa Bajdena i predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016.

TRAMP U NEVOLJI Šest najvažnijih stvari koje mogu da OKRENU ISTRAGU
Foto: Carolyn Kaster/Tanjug

Tramp uporno poriče da je tražio od Ukrajine uslugu za uslugu.

Tejlor je istakao da mu je evropski ambasador Gordon Sondland rekao da je Donald Tramp od ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog tražio da javno objavi istragu poslovanja Bajdenovih u ovoj istočnoevropskoj državi i stvari povezanih sa izborima 2016.

Diplomata je komitetu rekao da mu je još u julu postalo jasno da se vojna pomoć vredna 400 miliona dolara zadržava dok Zelenski ne ispuni svoje i istraži energetsku kompaniju “Burizma” i navodno ukrajinsko miješanje u američke izbore. Tejlor je naveo da mu je Sonland rekao u septembru da “sve” što znači vojna pomoć i sastanak sa Trampom u Vašingtonu – zavisi od javne objave istrage od strane Zelenskog.

– Sonland je rekao da Tramp želi Zelenskog u javnosti sa izjavom kojom naređuje istrage – izjavio je Tejlor, prenio je NBC njuz.

Na 15 strana svjedočanstva on je iznio da je većina poslova Trampove administracije sa Ukrajinom cirkulisala uobičajenim diplomatskim kanalima. Kad je došao na poziciju, otkrio je “zbunjujuću” politiku SAD prema Ukrajini.

Saslušanje je počelo juče u 9.30 ujutru po lokalnom vremenu, a trajalo je više od devet sati, nakon čega su demokrate rekle da je Tejlorovo svjedočanstvo pružilo “uznemirujuću sliku Trampovih poslova u Ukrajini”. Članovi Kongresa istakli su da su njegove izjave ključne i da je Tejlor, ne samo što je popunio rupe iz prethodnih svjedočanstva, podvukao direktnu vezu između predsjednikovih zahtjeva za istragu i vojne pomoći. Iako Tramp tvrdi da ovo nije bio slučaj “usluge za uslugu”, Tejlor je opisao dešavanja koja se mogu tako definisati.

Pres sekretar Bijele kuće Stefani Grišam rekla je da Tramp nije uradio ništa loše i da je sve ovo “koordinisana kampanja ljevičarskih političara i radikalnih neizabranih birokrata koji ratuju sa Ustavom”.

Sonland je svjedočio prošle nedjelje i odbio da odgovori na mnoga pitanja. Od njega nije traženo da dođe i svjedoči ponovo, kako tvrdi anonimni izvor upoznat sa slučajem.

– Ali, ako ga budu pozvali on će doći – dodao je taj izvor.

Tejlor je napustio penziju u junu da bi služio kao otpravnik poslova u Kijevu, nakon što je Mari Jovanović naglo povučena sa pozicije ambasadora u Ukrajini na proljeće. Jovanović, Sonland i specijalni izaslanik Kurt Voker – za kojeg Tejlor kaže da je pored ministra energetike Rika Perija i Trampovog advokata Rudija Đulijanija bio dio “neregularnog kanala” – ključni su svjedoci u istrazi oko impičmenta. Jovanović je rekla da je Tramp lično pritisnuo Stejt department da je skloni, iako nije uradila ništa pogrešno.

Tejlor je takođe rekao da niko u administraciji nije vidio njegovo saopštenje prije nego što ga je iznio, a ovo su šest njegovih najvažnijih izjava.

  1. Neregularni diplomatski kanali
  2. Zadržavanje pomoći
  3. “Ne želim da budem pion”
  4. Pomoć uslovljena istragama
  5. “Usluge za uslugu” nema samo u riječima
  6. Posao kao posao

(Blic)