Svijet

"TRAMPOVO STANJE BI MOGLO DA SE POGORŠA" Ako se predsjednik SAD ozbiljno razboli i Pelosi bi mogla da ga zamijeni

Stručnjaci kažu da je neuobičajeno da pacijent ima pozitivan PCR test na korona virus, samo dan nakon što je bio u kontaktu sa zaraženom osobom zbog čega smatraju da je američki predsjednik Donald Tramp mnogo duže zaražen, kao i da je u toku ove nedjelje mnoge osobe izložio virusu.

"TRAMPOVO STANJE BI MOGLO DA SE POGORŠA" Ako se predsjednik SAD ozbiljno razboli i Pelosi bi mogla da ga zamijeni
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Kako se navodi, ukoliko Tramp postane ozbiljno bolestan, mogao bi vlast da prenese na potpredsjednika, što nalaže 25. član Ustava SAD, a ukoliko bi i potpredsjednik Majk Pens bio onemogućen da vrši tu dužnost, vlast bi preuzela predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, piše Gardijan.

Dodaje se da je posljednje dešavanje pojačalo kritiku Trampove administracije za odnos prema pandemiji, ali se i podsjeća da je Tramp iako redovno testiran na virus, kao i članovi njegove admninistracije i osoblja, ali da je u javnosti rijetko viđen sa maskom.

Iako je do predsjedničkih izbora u SAD ostalo 33 dana, zbog Trampove bolesti otkazani su predizborni skupovi koje je planirao, a kako se navodi, ukoliko razvije ozbiljne simptome, moraće da objasni zašto je neprekidno umanjivao težinu pandemije i forsirao otvaranje škola i preduzeća.

Pojedini ljekari smatraju da bi godine i kilaža Donalda Trampa mogli da uzrokuju komplikaciju bolesti, a Beri Dikson iz bolnice Sent Vinsent iz Melburna kaže da bi ti faktori mogli da dovedu do upale pluća, koja je povezana sa visokim mortalitetom.

– On je pod mnogo većim rizikom od umiranja ukoliko razvije upalu pluća. Postoje i drugi faktori rizika, poput toga da li ste pušač, imate dijabetes ili srčane probleme. Klučni faktor rizika za Trampa, osim njegovih godina je višak kilograma – rekao je Dikson.

On dodaje da zaraženi iako u početku izgledaju dobro, mogu tek druge nedjelje da razviju ozbiljnije simptome i drastično promjene stanje.

– Takvo brzo pogoršanje mogli smo da vidimo kod britanskog premijera Borisa Džonsona – rekao je on.

Drugi ljekar Piter Kolinjon rekao je da bi on najpre savjetovao pregled pluća.

– Ukoliko je dovoljno dobro da može da hoda i diše samostalno dobro je, ali ako se stanje pogorša za pet do šest dana moraće da se nadgleda i prati njegovo disanje – rekao je on.

Tramp je jutros objavio da su on i Melanija pozitivni na koorna virus i da su se stavili u karantin.