Politika

“Traže alibi u opoziciji” Iz SDS poručuju da vladajuća koalicija u Srpskoj ima mehanizme da sama donosi odluke

SDS osuđuje kontinuirane pokušaje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a da svoju neodgovornost i kukavičluk prebacuju na opoziciju.

Sjednica Glavnog odbora SDS
FOTO: SDS

Saopštila je ovo SDS kao reakcija na današnje izjave lidera SNSD Milorada Dodika i pojedinih predstavnika vladajuće koalicija koji su optužili opoziciju za “šurovanje sa Šmitom” vezano za lokalne izbore koji su raspisani za 6. oktobra ove godine i to po Izbornom zakonu BiH čije je izmjene ranije nametnuo Kristijan Šmit kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Dodik je rekao kako “se zalažem za bojkot izbora, pod uslovom da to bude rezultat konsenzusa predstavnika svih političkih partija u Republici Srpskoj”.

Iz SDS ističu da potezi vladajuće koalicije “jasno pokazuju njihovu nesposobnost da vode Srpsku na odgovoran i transparentan način”.

– SNSD i njihovi koalicioni partneri pokušavaju da traže alibi u nekakvom dogovoru sa opozicijom, dok istovremeno varaju narod i narodne poslanike. ignorisanjem donesenih zaključaka, odluka i zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a sve zbog straha za vlastitu poziciju. Sve to predstavlja vrhunac kukavičluka – ističe se u saopštenju iz SDS.

Ako su dovoljno hrabri, kako navode u ovoj straci, neka donesu zakon koji žele da se poštuje na izborima, pa neka ih onda pozovu da na tim izborima učestvuju.

– Umjesto toga, ponašaju se kao kukavice koje se prijavljuju na izbore po pravilima Centralne izborne komisije, a od nas traže da se pridržavamo Izbornog zakona Republike Srpske koji ni sami ne smiju potpisati- kažu u SDS.

Ako je vladajuća koalicija imala namjeru da istraje u svojim odlukama, SDS  postavlja pitanje ko je na poziv premijera podnio ostavku u gradskim i opštinskim izbornim komisijama?

Pročitajte još

– Niko! To samo potvrđuje njihovu nesposobnost da preuzmu odgovornost za sopstvene postupke. SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, kao što su to činili i do sada tako da nema nikakvo razloga da “kukaju” za opozicijom. Pozivamo ih da preuzmu odgovornost za svoje postupke ili neka podnesu ostavke, umjesto što stalno traže izgovore i krivce u nekom drugom – navode u ovoj stranci.

Dodaju da će SDS i dalje dosljedno raditi u interesu naroda Republike Srpske, boriti se za poštovanje zakona i demokratskih principa, i stajati na putu onima koji pokušavaju da varaju i manipulišu građanima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu