Svijet

TRAŽI SE HAKER Tramp ponudio Asanžu pomilovanje ukoliko otkrije izvor

Američki predsjednik Donald Tramp ponudio je osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu pomilovanje ukoliko otkrije izvor hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog komiteta Demokratske stranke prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

TRAŽI SE HAKER  Tramp ponudio Asanžu pomilovanje ukoliko otkrije izvor
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Asanžov advokat Dženifer Robinson rekla je prije sudom da je prisustvovala sastanku na kojem su bivši predstavnik Republikanske stranke Dejna Rohrabaher i Čarls Džonson, koji je blizak Trampovoj predizbornoj kampanji, iznijeli ponudu 2017. godine.

Robinsonova je izjavila da je Asanžu rečeno da je Tramp odobrio sastanak i da će se Rohrabaher kasnije sresti sa predsjednikom radi razgovora o reagovanju na predloženi dogovor.

Prema njenim riječima, dogovor je Asanžu predstavljen kao rješenje kojim svi dobijaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Tramp imati političku korist.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine “Vikiliks” je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog komiteta Demokratske stranke koje su nanijele štetu tadašnjem kandidatu Hilari Klinton.

Američke obavještajne službe izrazile su uvjerenje da je za hakerski upad odgovorna Rusija u sklopu napora da utiče na izbore.

Rusija negira optužbe i Tramp je odbacio optužbe o bilo kakvoj saradnji sa Moskvom.

Asanž pokušava se pred sudom u Londonu izbori da ne bude isporučen u SAD, gdje se suočava sa optužbama za udruživanje radi hakerskih upada u državne računare i kršenje Zakona o špijunaži zbog objavljivanja povjerljive diplomatske prepiske 2010. i 2011. godine.