Politika

"Tražimo ono šta nam po Ustavu pripada" Dodik istakao da se Srpska političkom sposobnošću bori za svoja stečena prava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da danas da Srpska treba da se sjeća svih stradanja srpskog naroda i da se sa političkom ratničkom sposobnošću i opredjeljenjem bori za svoja stečena politička prava utvrđena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Milorad Dodik
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mi ništa više od toga ne tražimo, niti želimo da imamo. Mi ne tražimo nijednu stavku izvan Ustava BiH, a tražimo da sve ono što je Ustavu pripada kao nadležnost entiteta da to bude stavljeno nama na raspolaganje, jer je to dio međunarodnog mirovnog sporazuma koji je garantovan od pet najvećih sila tog svijeta, rekao je Dodik novinarima u Batajnici.

On je dodao da su sve te sile slagale, osim Rusije, u nastojanju da razgrade Dejtonski sporazum, kao što to rade i oko sporazuma iz Brisela na sjeveru Kosova.

– Oni su od početka rekli muslimanima, potpišite Dejtonski sporazum, a mi ćemo ga razgraditi tako da nestane Republika Srpska i mi ćemo napraviti unitarnu zemlju. I to rade, onaj (američki ambasador u BiH Majkl) Marfi i ostali koji se tu došli, Marfi se smuca tu petnaestak godina. I stalno je ista politika, negativna prema Srbima u smislu, dajte ih pritisnite, dajte ih omalovažite, skrajnite ih, recite da su oni agresori, da smo mi fašisti, da smo ne znam ni ja šta – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su to najbolje pokazali prije nekoliko dana kada su otišli da polože vijenac u Jasenovac u Gradinu i tamo govorili o žrtvama fašizma, a nisu govorili o Srbima koji su tamo pobijeni.

-To govori o njihovim namjerama, znači njihov pristup našim problemima je jasan -dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da stradanje Srba u kontinuitetu kroz prošli vijek govori o tome da to nije ništa slučajno.

Pročitajte još

– Kao što je bilo 1914. godine, nastojanje da Austrougarska i Njemačka pokore srpski narod i da ga unište, tako je bilo i 1941. godine, a tako je bilo i NATO bombardovanja, tako je i sada, šaljući nam onoga nelegitimnog (Kristijana)Šmita koji bi ovdje trebao nešto da provodi – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ono što ni Nijemci nisu uspjeli da ostvare od 1914. do 1918. i od 1941. do 1945. godine, on (Šmit) bi sada trebao nešto, nudeći ovdje svoju perfektnost kao Njemačku.

– A Njemačka, kad je god nešto započela protiv drugih naroda je izgubila, tako da će uvijek izgubiti – dodao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se sutra na centralnom obilježavanju dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, koje će biti održano u Donjoj Gradini u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, okupiti više od 20.000 ljudi i dodao da će odatle biti poslate jasne poruke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije