Društvo

Tražio je majku po bolnicama, pa je PRONAŠAO U KAPELI pošto porodici niko NIJE JAVIO DA JE PREMINULA

Da su medicinske sestre u Opštoj bolnici u Aleksincu ostavile bespomoćnom njegovu 80-godišnju majku koja je bila na liječenju, jer nije dobijala vodu i hranu i nije presvlačena, tvrdi njen sin Dragan Šaranović.

Tražio je majku po bolnicama, pa je PRONAŠAO U KAPELI pošto porodici niko NIJE JAVIO DA JE PREMINULA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Njegova majka je nakon nekoliko dana iz aleksinačke bolnice prebačena u Klinički centar Niš, gdje je preminula, ali ga, kaže, o tome niko nije obavijestio, pišu Južne vesti. Direktor Bolnice Goran Vidić kaže da je zbog tog slučaja pokrenut unutrašnji i stručni nadzor.

Radmila Šaranović iz Sokobanje je nakon kontrole u Specijalnoj bolnici prebačena u Opštu bolnicu u Aleksincu, jer je primjećeno da gubi krv, priča njen sin Dragan, prenosi Blic.

Nije dobijala adekvatnu njegu

On tvrdi da danima nije dobijala pomoć medicinskih sestara i da su 80-godišnjakinju praktično ostavili bespomoćnom.

Njena unuka takođe svjedoči da je bila zanemarena – nije dobijala vodu i hranu, nije presvlačena, a zbog korone nisu dozvoljene posjete i nisu mogli da joj pomognu.

– Baba nije dobila vodu više od 12 sati. Presvučena jednom. Na naše zvanje da provjerimo kakvo je stanje, sestre su rekle da smo dosadni. I to kad su se udostojile da podignu slušalicu. Baba je platila čistačici kako bi je nahranila i dala joj vodu. Napisan je kompletan izvještaj o nepružanju njege tog dana – piše njena unuka.

Kako pišu Južne vesti, u aleksinačkoj bolnici provela je oko 5 dana, da bi je 21. avgusta hitno prebacili u Klinički centar Niš, gdje je nakon nekoliko sati preminula.

Ipak, porodica nije dobijala nikakve informacije o tome, a Dragan kaže da je nekoliko sati tražio po klinikama da bi saznao da mu je majka u kapeli.

– Da nam niko ne javi da je preminula, pitao sam ih tamo šta bi radili da ja nisam došao sam tamo da se raspitujem i da je tražim, ona je žena slegnula ramenima i kaže da nisu dobili broj telefona iz aleksinačke bolnice. Htjeli smo da pričamo javno šta se dešava da ljudi znaju, jer se oni svaki dan hvale kako su medicinari zlato u ovoj zemlji. Kažu da nije bilo dovoljno medicinskih sestara u Aleksincu i da su se i ljekari na to žalili, a mi svaki dan slušamo da svega ima dovoljno – ističe Dragan.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Glavni problem porodice Šaranović je nebriga aleksinačkih sestara i to što nisu proslijedili kontakt Kliničkom centru, a Dragan kaže da će o svemu detaljno izvijestiti Ministarstvo zdravlja.

– Jer ovdje očigledno zbog kovida puštaju sve druge ljude da umiru – zaključuje Dragan.

Pokrenuta kontrola

Pitanja o ovom slučaju novinari Južnih vesti poslali su direktoru Opšte bolnice Goranu Vidiću, koji odgovara da je pokrenuta kontrola i da će nakon toga javnost biti obavještena o detaljima.

– Povodom događaja za koji ste poslali upit elektronskom poštom, obavještavam vas da je dat nalog Komisiji za unutrašnji i stručni nadzor OB Aleksinac da utvrdi činjenice. Bićete blagovremeno obaviješteni po završetku rada Komisije – kaže Vidić.

Takođe su pitanja upućena i Kliničkom centru Niš, kako bi objasnili proceduru – kako se rodbina obavještava o stanju pacijenata koji su primljeni iz neke druge zdravstvene ustanove, s obzirom na to da porodicu Šaranović tvrdi da ih niko nije kontaktirao niti obavijestio da je žena preminula.

Procedura je takva da kada nemaju kontakt porodice, kažu, policija pronalazi i obavještava porodicu o smrti.

Južne vesti su poslale upit i Upravi Kliničkog centra o tome kakva je procedura prilikom prijema pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova.

– Na samom prijemu pacijenta na hospitalizaciju u KC Niš, uzimaju se i bilježe svi podaci o pacijentu, što naravno uključuje i kontakt telefon i adresu stanovanja, kao i lice za kontakt. Nakon toga, isti se upisuju u medicinsku dokumentaciju – navode u Upravi.

FOTO: KC NIŠ/PRIVATNA ARHIVA
FOTO: KC NIŠ/PRIVATNA ARHIVA

Međutim, kada je prijem urgentan i kada u pratnji pacijenta nije član porodice, što se desilo u ovom slučaju, a podataka nema ni u medicinskoj dokumentaciji koju ljekarima KC Niš predaje ekipa Hitne pomoći koja je dovezla pacijenta, procedura je drugačija.

– U situaciji kada ubrzo nakon prijema nastupi smrtni ishod, pristupa se sljedećoj proceduri: Dva sata nakon smrti, dežurni ljekar obavještava nadležnu policijsku ispostavu, koja nakon toga i pronalazi porodicu i obavještava je o istom – pojašnjavaju.

Ipak, Šaranovići svjedoče da ih ni policija nije obavijestila o smrti, kao i da su prvo dobili informaciju u Urgentnom centru da je žena na pregledima, iako je još tada bila u kapeli. Nekoliko sati su zato, kažu, obilazili klinike.

KC Niš: Propust aleksinačke bolnice

Prema odgovorima iz Uprave KC Niš – propust je napravila aleksinačka bolnica.

– Tačnu informaciju gdje je smešten pacijent u Kliničkom centru Niš, ili bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi (koji objekat, koja klinika, koje odjeljenje), a koji je premješten iz druge zdravstvene ustanove, u obavezi je da porodici pruži, odnosno informiše, zdravstvena ustanova koja je pacijenta uputila u Klinički centar Niš, u ovom slučaju – kažu u Upravi.