Magazin

"Treba da radite samo ono što želite" Ovo je 11 formula Mihaila Labkovskog za ZDRAVU LJUBAV

Mihail Labkovski je možda najpopularniji psiholog u Rusiji. Ono što mu je donijelo slavu je teorija, čija je suština razumijevanje šta je normalno, a šta neuroza.

Mihail Labkovski
FOTO: НАДЕЖДА СТРЕЛЕЦ/YOUTUBE/SCREENSHOT

 Ima 30 godina radnog iskustva i reputaciju osobe koja je sposobna za oštre, ponekad grube izraze. I izgleda u skladu sa starim Kazanovinim receptom: malo lične tajne, pregršt inteligencije i više pažnje prema sagovorniku.

Njegove ideje donijele su revoluciju u opštenarodno razumijevanje popularne psihologije. Za razliku od svojih uzdržanih i tolerantnih kolega, on ne ublažava istinu. Njegov metod se zasniva na postulatu: treba da radite samo ono što želite. Kako to? Ali šta je sa osjećanjem dužnosti, duhovnim rastom kroz patnju ili navikom da živim preko svojih mogućnosti?

Pročitajte još

Labkovski je uspio da spase stotine porodica od raspada, a njegova knjiga “Želim i hoću: prihvati sebe, voli život i postani srećan” objavljena je u više od milion primjeraka. Kažu da je u školi i na koledžu bio “solidan C učenik“. Ali postao je odličan biznismen pišući bestseler. Možda se ne slažete sa njegovim posebnim pogledom na život, ali čini mi se da vrijedi obratiti pažnju.

Ljudi se ne vole zato što pokleknu. To još više pogoršava situaciju. Bićete samo prazno mjesto za svog partnera ako ne možete da kažete ko ste, šta ste i šta volite za doručak, piše Sensa.

Nikada ne bi trebalo da se zabavljate sa oženjenim muškarcima. Ribu prodaju u ribarnci, meso u mesari. Ne gubite vrijeme. Oženjenom čovjeku nije potrebna žena, on je već ima kod kuće.

Nikome ne treba neko ko ne treba sam sebi. Jednostavno je: on je takav kakav jeste. I ti postojiš – takva kakva jesi. Ili se osjećate dobro zajedno, ili se morate razdvojiti. Ako treba da se razdavajte, bolje je što prije – prije nego što ste podigli hipoteku i izrodili troje djece.

Ni ljepota ni ljubav ne zahtjevaju žrtvu. A ukoliko je ipak traže, to definitivno nije vaša priča. Izađite. Ne postoji svrha zbog koje je vrijedno izdržati bilo šta u vezi.

Što se tiče mladih, uspješnih i lijepih žena koje ne mogu da nađu partnera jer navodno imaju visoke standarde, to je zapravo nemogućnost povezivanja i strah od intimnosti.

Treba da se suočimo sa tim, a ne sa udvaračima. Kada žena kaže: “Voljela sam“, to često nije priča o ljubavi. To je priča o ‘dileru droge’ koji joj pruža neophodnu patnju. Zdrava ljubav se odnosi na to koliko ste srećni.

Najvažniji test veze: ako nakon prvog sastanka momak/devojka ne nazove, “nestane“, onda je zdrava, a NE neurotična reakcija odmah izgubiti interesovanje za tu vezu. Ali ne! Za neurotičara, to je početak velike ljubavi.

Normalna osoba neće nastaviti vezu u kojoj se ne poštuje. Međutim, zdrav čovjek neće ni započeti vezu u kojoj nema poštovanja.

Važno je ne preduzimati korake prema osobi koja ih ne preduzima prema vama. Koliko god da je drag, nema potrebe za dodatnom inicijativom. Nijedan! Gubite značaj u očima osobe za koju se držite i, što je mnogo gore, u sopstvenim očima.

U porodici su muškarac i žena jedno drugom na radost. Ako čovjek u drugom ne vidi sreću, već jedinicu za obavljanje određenih funkcija, onda je to kraj.

Ne treba da razmišljate o tome šta se dešava muškarcima. Niste njihova majka ili ljekar. Pogledajte svoj tanjir. Ako vam se sviđa, uzmite. Ukoliko vam se ne sviđa, zbogom. Ne sviđa mi se kako se čovjek ponaša, ne tražite izgovore za njegovo ponašanje.

U suštini, preporuke Labkovskog su vektor prema kome svako prvo treba da brine o sebi, a onda neće uništavati živote drugih. To je kao uputstva za bezbjednost u avionu: prvo stavite masku za kiseonik sebi, a zatim djetetu. Zato što odrasla osoba koja se guši nije od koristi.

Na svakom čovjeku je da odluči da li će ih prihvatiti ili ne. Ali jedna preporuka je nesporna: “Možete naučiti da želite u bilo kom uzrastu. Učite kao da imate godinu dana i prvi put su vas pitali: ‘Šta hoćeš?’ Naučite da želite, kao što djeca uče da hodaju.”

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu