Sudbine

“TREBA INFUZIJU ŽIVOTA” Mala Minja se bori sa plućima punim sekreta, od molbe njene majke SUZE SAME IDU (VIDEO)

Minjina mama gleda jesenje dane i zamišlja sebe sa kćerkom na ulicama pokrivenim oktobarskim lišćem.

“TREBA INFUZIJU ŽIVOTA” Mala Minja se bori sa plućima punim sekreta, od molbe njene majke SUZE SAME IDU (VIDEO)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Utom zamišlja šta sve može da pođe po zlu, pa šta bi moglo biti rješenje. Zamšlja svoje dijete na mjestu Sofije i Lane za koje je sakupljeno po 2,1 miliona evra, koliko košta lijek u čiju moć veruju.

Ona je na Instagram stranici Za Minjinu šansu u opisu bolnog snimka odrastanja svoje krhke lepotice napisala šta joj je na duši, prenosi Blic.

– Da li ste ovih dana izveli svoje dijete napolje? Dali mu da protrči kroz žuto lišće, skupljali kestenje sa njim… Moja Minja umjesto jesenjih čarolija, ima na licu inhalator jesenjih boja… Želim da je izvedem napolje, da udahne svjež vazduh, da joj se nosić zacrveni. Ali njen nosić ne smije da se zacrveni, njena pluća nemaju snage da iznesu i jednu običnu prehladu… Kad izađemo u dvorište (jer dalje od kuće ne smijemo) njena pluća sa sekretom odmah zakrče kao da kažu: “Hej, ako napraviš još par koraka, bolest će uznapredovati!” Ako ne požurimo sa primanjem lijeka, sljedeće što će bolest uzeti može biti akt gutanja… Može dobiti upalu pluća… Može… neću ni da kažem – rekla je ona.

View this post on Instagram

Da li ste ovih dana izveli svoje dete napolje? Dali mu da protrci kroz zuto lisce, skupljali kestenje sa njim.. Moja Minja umesto jesenjih carolija, ima na licu inhalator jesnjih boja.. Zelim da je izvedem napolje, da udahne svez vazduh, da joj se nosic zacrveni. Ali njen nosic ne sme da se zacrveni, njena pluca nemaju snage da iznesu i jednu obicnu prehladu.. Kad izadjemo u dvoriste (jer dalje od kuce ne smemo) njena pluca sa sekretom odmah zakrce kao da kazu "Hej, ako napravis jos par koraka, bolest ce uznapredovati!" Ako ne pozurimo sa primanjem leka, sledece sto ce bolest uzeti moze biti akt gutanja.. Moze dobiti upalu pluca.. Moze.. necu ni da kazem. Volela bih da je iz topline doma posaljem pravo na lecenje, volela bih da mogu da izbegnem odlazak u bolnicu jer to znaci da se njeno stanje zakomplikovalo..i da joj je bolest uzela jos nesto. Molim vas, stigli smo daleko, pokazali sa Sofijom i Lanom da mozemo, molim vas, hajde da je moju Minju posaljemo sto pre, da sto pre primi infuziju zivota, pre nego sto bude kasno za bilo sta. Vecno sam vam zahvalna na svemu, a verujem da cete nam pomoci da Minja izadje kao pobednik ❤️ Minjina mama 💌 SMS 🇷🇸 845 na 3030 📲 ☎️ M:tel 🇧🇦 1432 📞 💌 SMS 🇨🇭 human845 na 455 📲 #zaminjinusansu #budihuman #možemo #apel #pomoć #podrška #borba #hrabrost #život #osmeh #dete #sma #strpljenje #vreme

A post shared by Minja Matić 🎀 (@zaminjinusansu) on

Minjina majka se onda obratila dobrim ljudima za pomoć.

Voljela bih da je iz topline doma pošaljem pravo na liječenje, voljela bih da mogu da izbjegnem odlazak u bolnicu jer to znači da se njeno stanje zakomplikovalo…i da joj je bolest uzela još nešto. Molim vas, stigli smo daleko, pokazali sa Sofijom i Lanom da možemo, molim vas, hajde da moju Minju pošaljemo što prije, da što prije primi infuziju života, prije nego što bude kasno za bilo šta. Vječno sam vam zahvalna na svemu, a vjerujem da ćete nam pomoći da Minja izađe kao pobjednik – poručila je.

Minja je došla na svijet 06 oktobra 2019. godine. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primijetili da Minja postepeno prestaje da pomjera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o rijetkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1, za čije liječenje treba da se skupi 2,4 miliona dolara.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Pomozimo Minji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal