Politika

"Trebamo tražiti vitalni interes i na vremenskoj prognozi" Dodik poručio opoziciji da ovo nije njegov poraz, a njemačkoj Ambasadi da „RS NE POSTOJI“

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, naglasio je da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik i da je paradigma svega što se danas dešava u svijetu.

"Trebamo tražiti vitalni interes i na vremenskoj prognozi" Dodik poručio opoziciji da ovo nije njegov poraz, a njemačkoj Ambasadi da „RS NE POSTOJI“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nameću nam toga čovjeka, koji pokazuje kukavičluk koji se prepao nekoliko stotina Bošnjaka koji su protestovali pred njegovom kancelarijom. Ovo ne značili da ja podržavam namatanja rješenja. Rješenja treba da budu rezultat dogovora tri naroda. Mi odluke Šmita nećemo poštovati i nećemo ih objavljivati u Službenom glasniku. Da li će Njemačka nastaviti da daje podršku Šmitu, vidjećemo. Djeluje da hoće. Proizvešće šetne posljedice u BiH i neće ostati sve dok mi ne budemo donosili odluke sami. Rezolucija Bundestaga, Kristijan Šmit, njemačke snage vojne u BiH, to su činjenice koje treba da imamo u vidu. Saopštenje njemačke Ambasade u BiH koja kaže da poštuje RS, najbolje govori o tome. Republika Srpska nije RS. RS ne postoji. Mi smo ravnopravan entitet – kaže Dodik.

Pročitajte još

Poručio je da će poštovati odluku Narodne skupštine, ali da je očigledno da ne postoji dvotrećinska većina potrebna da potvrdi njegov veto.

-Ovo nije moj poraz, to je vaša ofka. Narodnu skupštinu čine i većina i opozicija. Ako u preostalim danima budem imao priliku da potegnem pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, to ću učiniti. On nije ambasador dok ova Narodna skupština to ne odluči. Mislim da vitalni interes trebamo tražiti i na meteorološkoj prognozi i da ova skupština o tome odlučuje – poručio je Dodik opoziciji koja većinom ne prisustvuje sjednici NSRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu