Gradovi

Trebinjski Agrarni fond donirao po pet košnica za pčelare početnike

Trebinjski Agrarni fond danas je podijelio po pet košnica za 20 pčelara početnika koji imaju od jednog do 20 pčelinjih društava, a članovi su Udruženja pčelara „Leotar“.

Trebinjski Agrarni fond donirao po pet košnica za pčelare početnike
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

U ovu donaciju Agrarni fond je uložio 10,5 hiljada KM, oprema je nabavljena od lokalnih firmi, a košnice su dobili pčelari koji su ispunili uslove javnog poziva.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je rekao da su i predhodnih godina dijeljene košnice i pčelarska oprema za pčelare početnike i najavio da će, ukoliko bude novca, do kraja godine biti još jedna podjela.

Pčelarstvo je grana koja se razvija u Trebinju i smatrali smo da treba pomoći onima koji šire svoje pčelinjake kako bi imali jaka pčelinja društva. Na ovaj način želimo da podstaknemo i trebinjske privrednike da novac koji dajemo ostaje u ovom gradu, te da mogu živjeti od svoga rada – rekao je Dutina.

On je dodao da komisija iz Agrarnog fonda prati realizaciju svih dosadašnjih donacija poljoprivrednicima, te da u najvećem broju nije bilo zloupotreba, a oni kod kojih su primjećene zloupotrebe nemaju pravo na pomoć ovog fonda najmanje pet godina.