Svijet

Trećina zdravstvenih radnika NIJE VAKCINISANA: Svakodnevno rade sa pacijentima, a nisu zaštićeni

Od 74.260 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, ni jednu dozu vakcine nije primilo 32,33 odsto onih koji svakodnevno rade sa pacijentima, piše Jutarnji list.

Trećina zdravstvenih radnika NIJE VAKCINISANA: Svakodnevno rade sa pacijentima, a nisu zaštićeni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako se navodi, prvom dozom je vakcinisano 63,41 odsto zdravstvenih radnika, dok je u potpunosti vakcinisano 57,85 odsto.

Najviše je vakcinisano ljekara i to sa prvom dozom 81,4 odsto, dok je u potpunosti vakcinisano njih 76,69 odsto, a zatim slijede stomatolozi – 66,74 odsto je vakcinisano jednom dozom, a 61,69 odsto je u potpunosti vakcinisano.

Što se tiče medicinskih sestara i tehničara, situacija je i dalje zabrinjavajuća, jer ni jednu dozu vakcine još uvijek nije primilo 40,51 odsto.

Ove brojke govore u prilog tome da bi uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike u Hrvatskoj trebalo da budu put u veći procenat vakcinacije u zdravstvu, gdje bi se na taj način postigla i veća zaštita onih o kojima se oni svakodnevno brinu.

U hrvatske bolnice pacijenti ne mogu da uđu bez potvrde o vakcinaciji, da su preležali virus ili bez negativnog testa na kovid-19.

Prihvati notifikacije