Biznis

Trend rada od kuće i dalje aktuelan: Kancelarije i poslovni prostori sve više prazni

Pandemija je pokrenula trend rada od kuće koji ne posustaje, pa je sada u svijetu više kancelarijskog prostora prazno više nego ikada ranije.

Djevojka sjedi u kancelariji
FOTO: GRADJEVINARSTVORS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Udio praznog kancelarijskog prostora u svijetu u prvoj polovini godine je dosegao rekordnih 15,6 odsto.

Dok je u Evropi udio ostao na 7,6 odsto, u azijsko-pacifičkom regionu ja značajno skočilo na više od 15 odsto, a u Sjevernoj Americi na čak dvadesetak procenata.

Drugim riječima, tamo je u prosjeku svaka peta kancelarija prazna, navodi njemački ogranak globalne agencije za nekretnine Džons Lang Lasal.

Prema analizi tržišta nekretnina stotinak država  zaključeno je da je izdavanje kancelarijskog prostora globalno usporilo u prvoj polovini, a posebno, za četvrtinu, u Evropi.

Preduzeća uglavnom nastoje da se presele u manje, jeftinije urede, ali i ponovno pregovaraju o uslovima ugovora i traže popust, rekla je Hela Hinrihs iz JLL. Agencija ocjenjuje i da će do kraja godine udio praznih kancelarija samo rasti.

Pročitajte još

– Od 2024. novoizgrađenih biroa biće znatno manje, pa će i raspoloživost, uz rast potražnje, biti znatno manja – ocjenila je Hinrihsova.

Rad od kuće se čvrsto etablirao u poslovnom životu, mada pojedina preduzeća od svojih zaposlenih zahtjevaju da češće dolaze u kancelariju.

U Njemačkoj, 61 odsto firmi zaposlenima dozvoljava da povremeno rade od kuće, pokazala je ove sedmice nova anketa ekonomskog instituta Ifo. Među preduzećima sa najmanje 500 radnika, to skače na 94 odsto.

Promjene u načinu rada utiču i na tržište nekretnina – cijena poslovnog prostora je, prema podacima njemačkih hipotekarnih banaka, u drugom kvartalu pala za skoro 10 odsto, prenosi BL portal.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu