Sport

TRENERI PAZE NA ZDRAVLJE Fudbaleri Srpske imali jedan meč u devet mjeseci

Narednog vikenda treba da počne Prva fudbalska liga Republike Srpske u kojoj će ove sezone da učestvuje 16 klubova.

TRENERI PAZE NA ZDRAVLJE Fudbaleri Srpske imali jedan meč u devet mjeseci
FOTO FK KRUPA/N.VIDOVIĆ

Ono što će svakako biti veliki problem za trenere je ogromna pauza između dva takmičenja, te će morati da paze na zdravlje igrača. Naime, klubovi iz Republike Srpske su za devet mjeseci odigrali samo jedan zvanični meč i to 7. marta prvo kolo proljećnog dijela, nakon čega je prošlo prvenstvo prekinuto zbog pandemije korona virusa. Prije toga bila je zimska pauza, a jesenji dio je završen 7. novembra 2019. godine.

Novi trener Rudar Prijedora Boris Savić ističe da su njegove kolege svjesne problema i da za razliku od evropskih timova, klubovi u Republici Srpskoj kubure sa manjkom u igračkom kadru, te da se trenutno snalaze.

-Sigurno da je to problem kada znamo da je Prva liga Republike Srpske proširena i da će takmičenje da bude zgusnuto bez velikih pauza. Moramo da vodimo računa o intenzitetu treninga i da postepeno uvodimo igrače u igru. Praktično pojedinci su imali samo jedan meč za devet mjeseci što je ogromna pauza koju nijedan trening ni kontrolna utakmica ne mogu da nadoknade. Ipak u njima i mi doziramo minutažu, probamo neke varijante i možemo da sačuvamo igrače, dok će sve biti teže kad krene borba za bodove i kad se krene punim intenzitetom. Mi smo kvalitetno odradili pripreme tako da se nadamo da će sve proći bez većih povreda. Uradili smo sve da sačuvamo igrače koliko je to god bilo moguće – istakao je Savić.

FOTO PRIJEDORDANAS.COM
FOTO PRIJEDORDANAS.COM

Zoran Ćurguz je istakao da je i savez sa svojim mjerama umnogome olakšao posao. U Željezničar Sport timu imaju drugi problem, jer pojedini igrači iz seniorskog kadra nastupaju i za juniore koji se takmiče u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

-Savez je donio nekoliko dobrih odluka prateći ovu situaciju. Činjenica da će ekipe imati pravo na pet izmjena u mnogom olakšavaju i omogućavaju trenerima da osvježe ekipe i da sačuvaju fudbalere. Željezničar je u specifičnoj situaciji jer je kod nas većina mladih igrača koji mogu da izdrže ove napore i koji su igrali i juniorska takmičenja, tako da su održavali formu koliko je to god bilo. Na drugoj strani ipak je i činjenica da je klub izborio juniorsku Premijer ligu BiH, a da za tu ekipu nastupa i nekoliko mladića koji su igrali za seniore. Za sve nas će ovo biti novo iskustvo, jer ćemo morati igračima da omogućimo dodatne dane za odmor i posebno će te probleme kad krene jači ritam osetiti po godinama starije ekipe, jer će se oni teže vraćati – rekao je Ćurguz.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Posebnih problema imali su i pojedini klubovi poput Tekstilca, Leotara i Podrinja koji su zbog organizacionih problema kasnili sa radom.  Obje ekipe su kasno startovale pa će pravu formu juriti i kroz prvenstvene mečeve.

Trener Tekstilca Čedomir Ćulum je tako tokom priprema morao da vodi računa o igračkom kadru, te uigravanju ekipe kao i doziranju fizičke pripremljenosti. Takođe ova ekipa je imala i manjak prijateljskih mečeva.

-Mi smo u dodatnom problemu jer smo kasno krenuli sa pripremama za novu sezonu. Tekstilac je na startu imao organizacionih problema tako da smo kasno krenuli i za razliku od većine ostalih klubova imali smo manjak radnih sedmica. Vidim da su druge ekipe imale po sedam sedmica što je optimalan ritam da se ekipe dovedu u željenu formu. Na drugoj strani mi ćemo imati problema i kad krene prvenstvo tako da očekujem da tek tokom lige se dižemo i da budemo sve bolji-istakao je Ćulum.