Politika

Trgovina u BIRAČKIM ODBORIMA: Kako zaustaviti malverzacije u izbornom procesu

Trenutna situacija je takva da članove biračkih odbora biraju političke partije. To je praksa i u drugim državama, ali se kod nas i to pretvorilo u trgovinu.

Trgovina u BIRAČKIM ODBORIMA: Kako zaustaviti malverzacije u izbornom procesu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kaže ovo za Srpskainfo predsjednik Koalicije građana „Pod lupom“ i nekadašnji predsjednik CIK BiH, Vehid Šehić.

Pored toga što je teško osigurati profesionalnost biračkih odbora, zabrinjava i činjenica da se pojedini političari pojavljuju kao članovi, samo kako bi prodali svoje mjesto.

– Kod nas se krenulo s trgovinom biračkih odbora. Izgubila se zakonska obaveza da u jednom biračkom odboru može biti samo jedan član iz jednog političkog subjekta. Treba nešto mijenjati i treba vidjeti drugačiji način raspodjele mjesta u biračkim odborima. I sada smo bili svjedoci da su se pojavili mnogi nezavisni odbori, neke male stranke, ne da učestvuju na izborima nego da prodaju ili mijenjaju mjesta u biračkim odborima. To treba spriječiti – uvjeren je Šehić.

Pritisak stranaca

Na pitanje možemo li išta da uradimo po pitanju Izbornog zakona bez pritiska međunarodne zajednice, odgovara da nije moguće bilo šta učiniti, a da bude u korist građana.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Da bi se nešto promijenilo, pritisak međunarodne zajednice mora biti izuzetno veliki – smatra Šehić.

Napominje da je prvi uslov za ispunjenje 14 prioriteta Evropske komisije upravo izborno zakonodavstvo. Među najhitnijim prioritetima je reformisanje načina na koji se formiraju birački odbori.

Pročitajte još

– Mi ništa nismo uradili po tom pitanju i ne treba da se prihvati status kandidata bez izmjena Izbornog zakona – tvrdi Šehić.

Uticaj

Stranke čak i tamo gdje ne planiraju osvajati glasove postavljaju svoje stranačke ljude u biračke odbore. Sve zbog trgovine, pa je to jedan od osnovnih problema u izbornom sistemu, smatra direktorka Transparensi Internešenela BiH, Ivana Korajlić.

– To ne osigurava integritet cijelog procesa, upravo zato što su to stranački ljudi, što se trguje mjestima, što svako želi kontrolu biračkih odbora i kroz trgovinu to i postiže. Na taj način svaka stranka ima priliku da direktno kroz odbore utiče na izborni proces, rezultate i omogućava brojne malverzacije – objašnjava Korajlićeva.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo da interresorna radna grupa nije formirana, a bez nje nisu moguće izmjene Izbornog zakona. Postojala je od 2014. do 2018. i za to vrijeme nije dala rezultate.

Birački odbori

Birački odbori predstavljaju izborne organe i njihova glavna uloga se ogleda u tome da sprovode sam proces glasanja na izborni dan. Birački odbor je sastavljen od članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

S druge strane, posmatrači predstavljaju lica koja prate rad biračkih odbora – izbornih komisija i omogućavaju da se izborni proces odvije na transparentan način i sa što manje eventualnih nepravilnosti. Birački odbori dužni su da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje, ali se posmatrači ni na koji način ne smiju miješati u rad biračkih odbora.