Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRGOVINSKI RAT Kinezi ne znaju o kakvom sporazumu priča Tramp

Biznis
Autor:

Foto: CJ Gunther/EPA

Kina je optužila danas Sjedinjene Države da gaje “pretjerana očekivanja” u pogledu trgovinskog sporazuma, ukazujući na jaz između dvije strane zbog poteza SAD-a protiv kineskog tehnološkog giganta Huaveja, a koji je uzdrmao i globalni tehnološki sektor.

Američki predsjednik Donald Tramp je, u intervjuu za Foks Njuz kanal emitovanom sinoć, rekao da su SAD i Kina “imale veoma jak dogovor, veoma dobar sporazum, koji su oni promijenili, na šta sam ja rekao – u redu, mi ćemo tarifirati njihove proizvode”.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je, ovim povodom, izjavio u Pekingu da ne zna o čemu Tramp govori, prenosi agencija Rojters.

– Ne znamo o kakvom sporazumu pričaju u Sjedinjenim Državama. Možda SAD imaju sporazum u kojem su sve vrijeme imali pretjerana očekivanja, ali taj takozvani sporazum svakako nije onaj sa kojim se Kina složila – rekao je Lu na dnevnom brifingu za medije.

Razlog zbog kojeg na posljednjoj rundi kinesko-američkih pregovora nije postignut sporazum je taj što su Sjedinjene Države pokušale “da ostvare nerazumne interese kroz ekstremni pritisak”, dodao je on.

– Želio bih još jednom da ponovim da ekonomsko-trgovinske konsultacije između Kine i SAD-a mogu jedino uslijediti na korektnoj liniji uzajamnog poštovanja, jednakosti i uzajamne koristi kako bi postojala nada u uspjeh – poručio je Lu.

Nikakvi dalji trgovinski razgovori između vodećih kineskih i američkih trgovinskih predstavnika nisu zakazani nakon završetka posljednje runde, 10. maja, kada je Tramp podigao carinu na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara sa 10 na 25 odsto.

Tramp je u intervjuu za Foks Njuz takođe naveo da je kineskom predsjedniku Si Ðinpingu prije posljednjih rundi pregovora rekao da nijedan sporazum između dvije zemlje ne može biti “50-50” i da mora ići više u korist SAD-a zbog ranijih trgovinskih praksi Kine, prenosi Rojters.

Podsjećamo da je Gugl saopštio u nedjelju da ukida licencu Huaveju za korišćenje Android operativnog sistema, odnosno da mu ukida prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim usluga koje su dostupne putem otvorenog koda, i to samo dva dana nakon što je američka vlada stavila kinesku kompaniju na svoju “crnu listu”.

Akcije evropskih proizvođača čipova – Infineona, AMS-a i STMikroelektroniksa su danas snažno pale zbog strahovanja da bi dobavljači Huaveija mogli da obustave isporuke kineskoj firmi zbog američke “crne liste”, dodaje Rojters.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO