Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRI DECENIJE OD PADA BERLINSKOG ZIDA Štajnmajer: Budućnost neizvjesnija nego ranije

Svijet
Autor:

Foto: EPA/Hayoung Jeon

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je danas istočnoevropskim susjedima povodom obilježavanja 30 godina od pada Berlinskog zida što su omogućili mirnu revoluciju.

– Zajedno sa našim prijateljima sjećamo se sa velikom zahvalnošću događaja od prije 30 godina – rekao je Štajnmajer tokom ceremonije u Berlinu.

Na današnjem skupu u Berlinu prisustvovala je i njemački kancelar Angela Merkel, kao i predsjednici Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke.

– Bez hrabrosti i želje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka mirne revolucije u istočnoj Evropi i ujedinjenje Njemačke ne bi bili mogući – rekao je Štajnmajer.

Tokom ceremonije, Štajnmajer i predsjednici Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke položili su ruže na ostatke zida.

U avgustu 1989. godine mađarski graničari dozvolili su prvi put ljudima iz Istočne Njemačke da slobodno pređu u Austriju čime je otvoren put za pad Berlinskog zida tri mjeseca kasnije, a poslije i pada “Gvozdene zavjese”.

Štajnmajer je istakao da ovaj istorijski događaj nije značio “kraj istorije” jer je nastavljena borba političkih sistema i budućnost je sada neizvjesnija nego ranije.

– Liberalna demokratija je pod stalnim pritiskom ispitivanja i provjere – rekao je Štajnmajer, dodajući da upravo zato Njemačka i njeni evropski saveznici moraju da se bore svaki dan za mirnu i ujedinjenu Evropu u kojoj svaka zemlja posebno mora da uloži napore zarad prevladavanja razlika.

U kratkom obraćanju na istom skupu Merkelova je rekla da vrijednosti na kojima se Evropa zasniva – sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava ne postoje same po sebi.

– One se svaki dan moraju braniti i jačati iznova – rekla je ona.

Kulminacija današnjeg obilježavanja pada Berlinskog zida biće večeras kod Brandenburške kapije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO