Digitalna Srpska

TRI KAMERE PO RAZUMNOJ CIJENI Nova Nokia 7.2 sa dobrom baterijom i odličnim karakteristikama

Nokia 7.2 se pridružila sve većem spektru uređaja koji sa jednom ili dvije sjajne komponente, dobrim dizajnom i cijenom oko 300 evra vrebaju korisnike

TRI KAMERE PO RAZUMNOJ CIJENI Nova Nokia 7.2 sa dobrom baterijom i odličnim karakteristikama
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Nokia 7.2 je bez sumnje najzanimljiviji telefon koji je pod Nokijinim imenom izbačen ove godine. Uz nekoliko manjih zamjerki, ovo je uređaj koji po povoljnoj cijeni daje dosta solidne karakteristike.

Da krenemo od dizajna. Tu je i dalje onaj klasični nordijski stil koji odiše jednostavnošću bez nekih vrištećih boja ili sjajne pozadine koja se presijava, Nokia 7.2 je i dalje dosta upadljiv telefon koji djeluje dosta sofisticirano, od mat stakla na poleđini, do prednje strane na kojoj je najupečatljiviji usijek u obliku suze. Gotovo cijela površina displeja je iskorišćena, osim pri dnu, gdje je ubačen logo Nokia, što je možda i moglo da bude izbjegnuto, piše Blic.

Sa 6,3 inča ovaj HDR ekran svakako ne može da se poredi sa onima koji imaju oznaku OLED, ali je odličan. Takođe, tu je i opcija “Dynamic Mode” kako bi se automatski namjestila boja ekrana, kontrast, kao i balans boja u odnosu na ono što radite, da li gledate film, igrate igricu, da li ste na otvorenom.

Na zadnjoj strani dominira glavna kamera koja je trostruka i spakovana u kružni oblik i ovo je jedna od karakteristika koju i Nokija sama naglašava. Kamera ima glavno sočivo od 48MP, 8MP ultraširokugaonu kameru i senzor za dubinu od 5MP za portret fotografije.

Glavno sočivo se pokazalo odličnim za hvatanje detalja i dobru reprodukciju boja i po dnevnom svjetlu nećete naći previše zamjerki na fotke.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Širokugaono sočivo koje hvata 118 stepeni je prilično zabavno za korišćenje, ali morate računati na nešto manji kvalitet, ali to nećete osjetiti ako fotografije koristite za društvene mreže.

“Ispod haube” je manje-više standardni pokretač za srednju kategoriju. To je „Qualcomm Snapdragon 660“ procesor, osmojezgarni zasnovana na 64-bitmpj arhitekturi, a sve upareno sa 4GB RAM. Ovo je sasvim dovoljno za lagodno korišćenje telefona. Nećete imati nikakve zamjerke na korišćenje pretraživača, pregled Tvitera ili strimovanje „Full HD YouTube“ videa. U nekim trenucima se osjeti da je sporiji, kao na primer kod okidanja za fotografisanje i zahtevnije grafike.

Kupiti ili ne

I dok Nokia 7.2 možda nije najbrži telefon na tržištu, kada se sabere sve, mogla bi da bude dobra kupovina za one koji ne bi da pređu sumu od 350 evra pri plaćanju. Jedna od jačih strana telefona je baterija koja ima kapacitet od 3,500 mAh i odličnu postojanost. Nema brzog punjenja, ali za dva sata možete da je dopunite do 100 odsto. Uz to na raspolaganju vam je interna memorija od 128GB koja se može uz mini SD karticu proširiti.