Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRI KORAKA DO HAOSA Šta je dovelo do NAJGORE SJEDNICE Narodne skupštine Srpske (FOTO)

Politika
Autor:

Foto: Srpskainfo

Narodna skupština Republike Srpske je, razmatrajući Program reformi BiH, usvojila osam zaključaka, ali dan kasnije o njima niko ne priča.

Glavna tema je fizički nasrtaj ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na poslanika PDP Draška Stanivukovića, kao i niz okolnosti koje su dovele do tog nemilog događaja.

Počelo je uvodnim obraćanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čiji govor su opoziconi poslanici pokušali da prekinu povicima, zvižducima, udaranjem po klupama, uz optužbe da je “izdajnik” i da im je “Dodik podvalio lažni Program reformi”.

Vrhunac njihovih provokacija bilo je unošenje NATO zastavica u skupštinsku salu, sa kojima su prilazili i do Dodika, optužujuči ga da je zemlju uveo u NATO, ali se srpski član Predsjedništva ipak nije dao iznervirati.

Dodikovi živci poputsili su kasnije, pred ponoć, kada je tokom rasprave sa Nebojšom Vukanovićem udarao u mikrofone i nazivao ga “kretenom”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za to vrijeme, skupštinsko rukovodstvo na čelu sa Nedeljkom Čubriloviće, je opozicionare samo opominjalo, iako Poslovnik ostavlja mogućnost uzimanja riječi i udaljenja iz sale za sjednice.

Posebna priča bili su dvostruki aršini, jer neki koji su se ponašali neadekvatno, nisu bili opomenuti na bilo koji način.

A tek pitanje – ko je dozvolio unošenje NATO zastava na sjednicu?

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Provokacije i međusobne optužne vlasti i opozicije nastavljene su i u kasnim večernjim časovima.

Kulminiralo je prvo verbalnim obračunom Stanivukovića i Lukača, da bi potom ministar policije udario poslanika po licu, kasnije se pravdajući da ga je samo odgurnu, kako bi sačuvao svoju bezbjednost.

Očekivano, vlast i opozicija, svako iz svog ugla tumače krivicu, a Srpskainfo analizira šta je dovelo do jedne od najgorih sjednica u istoriji parlamenta RS.

U ovom trenutku, vidljiva su najmanje tri koraka do haosa – provokativno ponašanje opozicije, loše vođenje sjednice Narodne skupštine i fizički nasrtaj Lukača na Stanivukovića.

– Da krenem od ponašanja opozicije. Bilo je za očekivati, i u prirodi političkog djelovanja opozicije, je da provocira, propituje, traži, da se ne slaže. Možemo se slagati ili ne sa tim, ali oni su jednostavno na taj način iskazali svoje političko neslaganaje. Međutim, nivo kumunikacije je ispod svake moguće granice pristojnosti i uljudnosti – kaže za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

Prema njenim riječima, tu dolazimo do drugog razloga, a to je ponašanje skupštinskog rukovodstva.

– Predsjednik Narodne skupštine je priznao da nije u stanju držati pod kontrolom sjednicu, navodno zbog onih koji to ne žele. Mislim da je to izgovor. Skupštinsko rukovodstvo već dugo vremena nema stvari pod kontrolom i ne vodi zasijedanje na načun kak bi trebalo. Zapravo već dugi niz su skupštinska zasijedanja na granicama incidenta – kaže Topićeva.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Treći čin, smatra ona, predstavlja poraz cjelokupnog društva i pokazuje loš odnos prema institucijama.

– Taj udarac se dogodio u Narodnoj skupštini. Već dugo vremena nekolicina opozicionih političara i političko rukovodstvo u RS, u svom odnosu hodaju po tankoj liniji. Samo je bilo pitanje kada će doći do fizičkog obračuna i do sumraka u parlamentu, a isto tako je iskazan katastrofalan odnos izvršne vlasti prema zakonodavnoj. Ovo je potpuna devastacija parlamenta i potpuno pokazivanje i nadmoći i fizičkog obračuna – smatra Topićeva.

Naglašava da je još tragičnije što je poslanika udario ministar unutrašnjih poslova koji bi trebalo da štiti sve građane.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Loše je kada on pribjegne za tom vrstom obračuna sa onima sa kojima se ne slaže. Pri tom nikakav izgovor ne može biti prihvatljiv u smislu da je bio isprovociran. Ako čovjek na tom mjestu dopusti sebi da bude isprovociran, pa da tako reaguje, onda on nije dorastao toj funkciji – zaključuje Topićeva.

Da li je Lukačev potez razlog za njegovu smjenu?

– Apsolutno!  Ovo je istog trenutka bio razlog da se insistira na njegovoj smjeni. To se desilo u parlamentu, pred čima javnosti, tu nema nikakve rasprave. Stranke koje su na vlasti, da bi sačuvale neki digniteta, same bi trebalo da traže njegovu odgovonost – kaže Topićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO