Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRI LJUBAVI LJUBANA TRBOJEVIĆA U dan stanu i veterina informatika i pjesma

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Na pozornici „Kulturnog centra“ u Gradiški Banjalučanin Ljuban Trbojević publiku svaki put opčinjava pjesmom, karaktertističnom interpretacijom, snažnom emocijom, dubokim doživljajem teksta i poruke. Tako je bilo i nedavno na promociji knjige o Gradiški u Prvom svjetskom ratu, koju je napisao Bojan Vujčić, istoričar iz grada na Savi.

U već navedenom konteksu, Trbojevićevo pjevanje opisao je Miroslav Vuković, njegov kolega i magistar muzike iz Gradiške. On naglašava da ovaj pjevač na svim nastupima širi snažnu energiju kojom donosi pjesmu i čvrsto je ukorjenjuje u dušu svakog slušaoca.

– Oduvijek pjevam, a intenzivnije nastupam u posljednjih 15-ak godina. Pjevao sam sa banjalučkim horovima, izvodio crkvene pjesme, učestvovao na festivalima i drugim programima. Uvijek pažljivo biram  pjesmu i muzičko odnosno pjevačko društvo. Kada uzmem mikrofon i izađen na scenu, osjećam se važnim i odgovornim. Pjesmu, svaki njen stih i poruku pokušavam prenijeti na publiku, približiti ljudima svijet stiha i note, riječi i muzike – izjavio je Ljuban Trbojević za Srpskainfo nakon nastupa u Gradiški.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Miroslav Vuković i LJuban Trbojević

Životna priča ovog mladića, porijeklom iz Gornje Dragotinje kod Novog Grada, koji je preko Zagreba, gdje je živio sa porodicom, krajem rata doselio u Banjaluku, neobična je, po mnogo čemu jedinstvena.

On je po zanimanju inženjer informatike. Prethodno je završio srednju veterinarsku školu, a ove dvije ljubavi nadogradio pjesmom. Ipak, iznad svega Ljuban je stavio porodicu, suprugu i troje djece.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Djeca su moje najveće nadahnuće, oni mi daju inspiraciju za pjesme, sa njima sam srećan i zadovoljan. Sudbina me je, poslije teške ratne i poratne životne etape, bogato podarila. Njegujem svaki lijep trenutak, osmijeh djece, veselim se njihovom odrastanju i osvajanju svijeta, znatiželji kojom zasipaju suprugu i mene – rekao je Ljuban Trbojević, mladić opsjednut veterinom, informatikom i pjesmom.

Za mnoge su ova tri područja, kaže, nespojiva, ali u njegovom slučaju zajednička nit je sasvim moguća i logična.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Volim ljude, životinje, prirodu, a pjesma dolazi sama kao logičan slijed. Uvijek se to kod mene prepliće, dopunjava, mijenja mjesta i uloge. Danju sam na poslu, tragam za informatičkim rješenjima, poslije podne sam s djecom, a naveče na sceni. Vikednom, kada je lijepo vrijeme, odlazimo u prirodu, koja je Banjaluci podarila čarobnu ljepotu – opisuje Trbojević svoja interesovanja i opsesije.

Nastupi

Među nastupima koji su na Ljubana ostavili najljepši utisak su sa Gradskim tamburaškim orkestrom Banjaluka. To su muzička putovanja kroz vrijeme i meridijane.

Osim tradiconalnih tamburaških melodija iz naše muzičke baštine, to su napolitanske kancone, ali i neke od najljepših ruskih melodija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO