Regioni

TRI MODELA PRODAJE Za bijeljinsku Šećeranu nikako da nađu kupca

U prethodnih desetak pokušaja nije pronađen kupac za bijeljinsku Šećeranu koja decenijama ne radi, pa je Odbor povjerilaca ove fabrike definisao moguće modele prodaje, dok radnici nestrpljivo očekuju da se sudbina preduzeća riješi.

TRI MODELA PRODAJE Za bijeljinsku Šećeranu nikako da nađu kupca
Foto: G.Bobić/RAS Srbija

Da bi se stečajni postupak priveo kraju, imovina ovog, nekadašnjeg privrednog giganta mogla bi biti rasparčana, a prodajna cijena spuštena. Skupština akcionara trebalo bi do kraja oktobra da se izjasni o ponuđenim modelima okončanja stečaja.

Odbor povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju ponudiće Skupštini akcionara 3 modela po kojima bi mogla biti ubrzana prodaja. Prema prvom modelu, iz prodaje pokretne imovine, mašina i opreme, bila bi namirena potraživanja Poreske uprave od 1,3 miliona maraka, dok bi se nekretnine prodavale naknadno.

Drugi model predviđa prikupljanje ponuda potencijalnih kupaca u zatvorenim kovertama bez definisanja cijene, a treći oglašavanje uz smanjivanje cijene svakih 7 dana, do prodaje Šećerane.

Predsjednik Odbora povjerilaca Fabrike šećera a.d. Bijeljina Vojislav Nikolić podsjeća da prodaja imovine stečajnog dužnika nije mogla da se realizuje po modelu koji je do sada zagovaran, pa se on mora mijenjati.

“Zavlače nas godinama”

Stagnacija u stečajnom postupku biće prekinuta na zahtjev Poreske uprave, koja ima hipoteku na imovini i koja svoja potraživanja može da namiruje i u izvršnom postupku. Ostala priznata potraživanja dostižu blizu 15 miliona maraka, pa je jasno da će povjeriocima biti vraćen manji dio duga. Među njima su i bivši radnici.

Strahuju da odgađanje prodaje smanjuje vrijednost stečajne mase.

Pročitajte još

U BiH se godišnje uveze 150.000 tona šećera, a samo ova fabrika mogla bi da proizvede 60.000 tona zapošljavajući u lancu proizvodnje hiljade radnika, poljoprivrednika i kooperanata.

Bivši radnik Šećerane Drago Vasilić očekuje da dobije bar “minimalac”.

Mogli smo da rasprodamo staro željezo, mašine i kamione koji sada trunu u fabričkom krugu, ili da našim kombajnom koji smo osposobili uslužno vadimo repu. Ima mogućnosti da mi ovdje nešto radimo i da preživimo dok se ne okonča ova priča. Strašno je što nas “zavlače” godinama. Mi samo tražimo svoje – kaže Vasilić.

Puno im 10 miliona KM

Za kupovinu Šećerane, čije su mašine nakratko proradile prije 9 godina, za samo jednu kampanju prerade repe, interesovali su se mnogi, od poznatih farmaceutskih i hemijskih kompanija iz Srbije, preko vijetnamskih, kineskih i turskih firmi, do javnosti nepoznatih pojedinaca, ali niko nije bio spreman da ponudi traženih 10 miliona maraka.

Turska preduzeća “Soltist i Sariel” čak su se pred Privrednim sudom, pred kojim se vodi stečajni postupak, izjasnila kao kupci, ali se u zakonskom roku za uplatu depozita nisu pojavili.

Stečajni upravnik Fabrike šećera a.d. Bijeljina Nebojša Matić podsjeća da je u zadnje dvije godine plan reaorganizacije mijenjan više puta, ali da nije dao rezultate.

– Predlagač je odustao od plana reorganizacije, jer je nedostajala studija i ko je investitor i koliko novca je spreman da uloži. Nakon toga smo radili predinvesticionu studiju, oglašavali smo prodaju. Zadnja tri puta prodajna cijena fabrike bila je 10 miliona maraka. Namjera Odbora povjerilaca i Skupštine povjerilaca da se imovina proda za što veći iznos je bila dobra jer bi omogućila automatski da svi povjerioci dobiju veći procenat – kaže Matić.

Smjene i krivične prijave

Dugotrajni stečaj zaoštrio je i odnose zainteresovanih, pa su povjerioci tražili smjenu stečajnog upravnika, a podnesene su i krivične prijave protiv odgovornih lica u fabrici, takođe povjerilaca, koji se terete za ‘’naduvavanje’’ potraživanja.