Politika

Trivićeva nakon posebne sjednice NS RS: Za mene su očevi nacije stvarali Srpsku, Dodika ne priznajem kao takvog

Jelena Trivić, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarisala je izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa govornice NS RS, kazavši kako se on pokušava predstaviti kao otac nacije.

Trivićeva nakon posebne sjednice NS RS: Za mene su očevi nacije stvarali Srpsku, Dodika ne priznajem kao takvog
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Jelena Trivić

Trivićeva je za N1 izjavila da su očevi nacije oni koji su stvarali Republiku Srpsku, a ne on.

Ona poručila da opozicija ne predstavlja opoziciju Republici Srpskoj, kako je vlast pokušava predstaviti, nego su opozicija lošoj vlasti.

– Prvo u izjavi Dodika smo vidjeli da se sa SDS i PDP nema šta razgovarati o nacionalnim temama, što nije istina. Sjedinca je zakazana u utorak za srijedu, niko nas nije pozvao, niko nas nije konsultovao za mišljenje. Vi se obraćate poslanicima i javnosti Republike Srpske, to je činjenica da je ova sjednica sazvana na njegov zahtjev sa partijama koje njega slušaju, što kaže da se uradi uradiće – istakla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla da je opozicija iznijela stav o OHR u skupštini.

– Opozicija nije napustila Skupštinu, imali smo obraćanje predsjednika partija. Nije tačno da opozicija nije iznijela stav. Stav PDP je iznio predsjednik stranke u 10 minuta koliko mu je bilo dozvoljeno.

Trvićeva je istakla da je dobro razmotrila zaključke koji su stigli.

– Zaključke nije potpisala jedna stranka, Socijalistička partija Srpske Gorana Selaka. Ne radi se o pozivu na svesprsko jedinstvo, ovdje se radi o jednoj manipulaciji temom koja je bitna, koja jeste zvučna, koja je suštinski bitna – rad OHR-a. Iznesen je stav opozicije, da ovo kako Dodik misli da će se ukinuti OHR nije način da se ukine – rekla je Trivić.

Njen stav je da OHR treba da bude ukinut, te da se u BiH pokuša postići dogovor bez njih.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Način gdje ćete se predstaviti kao otac nacije, ja ne priznajem oca nacije nikakvog – za mene su to oni koji su stvarali Republiku Srpsku. Čuli smo dosta toga što ne stoji. To je način da se ova tema privatizuje i da se neko predstavi kao čuvar Srpske, a pravi čuvar Srpske je njen narod. Tuk na utuk neće dati rješenje – što narod kaže. Ovo nije način. Ako je trebalo biti rasprave o ovome, imali smo 10 godina da se razgovara u kontinuitetu, da se pokaže spremnost da smo sposobni za to – istakla je Trivić.

Njeno mišljenje je i to da je još jedna sjednica NSRS zloupotrebljena.

Trivić smatra da vlast voli svoje privilegije i zloupotrebe koje čine zbog funkcija na kojima jesu, te da zbog svega toga postoje izbori i volja naroda koji će reći da to nije dobro. Upravo to je ono što Trivić očekuje u narednom periodu.

Pročitajte još

Jelena Trivić je kazala da je i sa bošnjačke strane bilo mnogo nespremnosti za dogovore, a istakla je da se ne sjeća niti jedne poruke nekog bošnjačkog lidera koja bi se mogla tumačiti kao poziv na dogovor, suživot ili nešto slično.

Trivić smatra da je i sjednica NSRS održana i zbog svega što se dešava u Banjaluci od kako je Draško Stanivuković gradonačelnik.

– Da je bila težnja da se skrene pažnja sa dešavanja u Banjaluci, a na pandemiju – generalno. Mjere se donose parcijalno, često su kontradiktorne. Štab zasijeda – kažu da su produžili mjere, a ne znate šta su mjere, šta nisu. Slične stvari su pokazale da se u ovom procesu borbe vlasti RS nisu najbolje snašle – rekla je.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istakla je da je dobro što Stanivuković iznosi stvari jasno, a da je sada posao i fokus na pravosuđu – kako će to sve procesuirati.

– Mislim da će tu nastati problem. On ne treba da vrši pritisak na te institucije, ali bilo je slučajeva gdje je samo na izjave gdje je nešto sumnjivo – gdje su organi trebali sami da reaguju. Pomoćnica ministra je izjavila da je potpisivala ugovore za supruga. S te strane neće biti adekvatnog odgovora mislim. Ako osjetimo da neće biti postupanja, postoje mehanizmi kako možete kao opozicija pokrenete i da se tužilaštvo počne baviti tim pitanjima. To je apel tužilaštvu da radi svoj posao – kazala je Trivić za N1.