Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TRKA ZA VELIKU INVESTICIJU IZ NJEMAČKE Sada i Hrvatska želi Folksvagenovu novu fabriku

Biznis
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu više od milijardu evra, koliko njemački proizvođač automobila Folksvagen planira da uloži u svoju novu fabriku, saznaje Večernji list u hrvatskom Ministarstvu privrede.

Riječ je o fabrici koju su Nijemci namjeravali da grade u Turskoj, ali su ovu odluku stopirali zbog turske vojne ofanzive u Siriji. Hrvatska će tako, prema riječima dobro upućenih, ući u novi krug pregovora Folksvagena oko te investicije s drugim zainteresovanim zemljama – Srbijom, Bugarskom i Rumunijom.

Folksvagen je namjeravao da gradi novu fabriku u Turskoj u blizini Izmira, a vrokednost te investicije procokenjena je na 1,3 milijarde evra.

Informacija da će Hrvatska konkurisati za privlačenje Folksvagenove velike investicije stigla je nakon sastanka ministra privrede, preduzetništva i obrta Hrvatske Darka Horvata sa ministrom privrede i energetike Savezne Republike Njemačke Peterom Altmajerom, koji je stigao u službenu posjetu Hrvatskoj.

Altmajera je primio i hrvatski premijer Andrej Plenković, a ministar Horvat je na sastanku sa njemačkom delegacijom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.

– Želimo da iskoristimo ovaj susret kako bismo otvorili perspektivu za dalji rast kroz još jaču bilateralnu saradnju. Jedan od naših ključnih ciljeva pritom je vratiti povjerenje njemačkih investitora u Hrvatsku i uvjeriti ih da ovdje postoji podsticajno investicijsko okruženje, jedan od najkonkurentnijih zakonodavnih okvira u regionu, kao i brojne komparativne prednosti poput kvalitetne radne snage, vrlo pogodnog geostrateškog položaja, ali i korišćenja sredstava iz EU fondova – rekao je Horvat.

Sagovornici Večernjeg lista kažu da još nisu razrađeni detalji o tome šta je Hrvatska spremna da ponudi kako bi privukla ovu veliku investiciju. Ne zna se ni koja bi tačno lokacija bila ponuđena za gradnju fabrike, a napominje se da Hrvatska može dati svu potrebnu infrastrukturu, ponuditi različite oblike direktnih i indirektnih podsticaja, poput oslobađanja od obaveze plaćanja poreza na dobit (u periodu od 10 godina), subvencije za svako novootvoreno radno mjesto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO