Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Trninić: Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice auto-puta “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom.

On je istakao da Srbija mnogo investira u infrastrukturne projekte, a Republika Srpska “pokušava da ide istim putem”.

– Danas imam zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju dionice ovog auto-puta, koji je samo jedan segment mreže auto-puteva koji se rade u Srbiji, zapravo dio Koridora 11 sa kojim ćemo i mi, nadam se vrlo brzo, biti povezani do Višegrada, a u sjevernom dijelu preko Rače – rekao je Trninić.

On je istakao da Republika Srpska ima velike planove, a prioritet je povezivanje Banjaluke sa Beogradom preko Doboja, Vukosavlja, preko Brčkog, Bijeljine i Rače.

– Pripreme su uveliko u toku. Mi na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske treba da usvojimo plan parcelacije kako bismo vršili eksproprijaciju – rekao je Trninić.

On kaže da Srbija ima namjeru o svom trošku da gradi most u Rači, ali tu postoji problem na nivou BiH, jer nije potpisan međudržavni sporazum između BiH i Srbije o izgradnji mosta, iako su svi elementi sporazuma već usaglašeni i dogovoreni.

– S obzirom na to kako funkcionišu stvari na nivou BiH, još uvijek nije dobijeno “zeleno svjetlo” za potpisivanje sporazuma. Srbija je pokazala interes da pomogne u izgradnji i dijela auto-puta od Rače do Bijeljine, a mi ćemo dalje graditi od Bijeljine prema Brčkom i Vukosavlju – rekao je Trninić.

On kaže da ima određenih problema i oko Koridora “Pet-ce” koji se već radi.

– Iako smo dobili sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za fazu dva, taj kreditni sporazum još nije ratifikovan na nivou BiH, a to je obaveza. I tu možemo očekivati određene problem – rekao je Trninić.

On ističe da je u planu i putni pravac od Istočnog Sarajeva, preko Sokoca, do Višegrada, koji bi trebao da veže sa Koridorom 11.

– Tu plansku dokumentaciju radimo, a trenutno se radi i generalni projekat brzog puta od Bijeljine preko Zvornika, Milića i spojiće se sa brzim putem koji sam pomenuo, tako da će to biti jedan uvezan dvostruki prsten i mreža auto-puteva i puteva Republike Srpske i Srbije – kaže Trninić.

Dionica auto-puta od Obrenovca do Ljiga, koja će večeras biti otvorena, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas. Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku, 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO