Gradovi

TROJE IMA TEŠKU KLINIČKU SLIKU Virusom korona zaraženo 23 štićenika Doma penzionera u Tuzli

Virus korona potvrđen je kod 23 štićenika Doma penzionera u Tuzli, od kojih je sedmoro trenutno hospitalizovano u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

TROJE IMA TEŠKU KLINIČKU SLIKU Virusom korona zaraženo 23 štićenika Doma penzionera u Tuzli
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zdravstveno stanje pacijenata koji su hospitalizovan trenutno je stabilno, a tri pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku.

– Jedna štićenica tuzlanskog Doma penzionera imala je zakazanu operaciju katarakte, te je nekoliko dana radila nužne pretrage. Neposredno pred operaciju testirana je na virus korona u skladu s procedurama UKC Tuzla, a nalaz je bio pozitivan. To je nulta pacijentica u ovom slučaju – izjavio je Feni stručni saradnik za odnose s javnošću Doma penzionera Tuzla Admir Muslimović.

Nakon toga su testirani svi štićenici koji su bili s njom u kontaktu, od kojih je 15 negativno na spomenuti virus.

Štićenici kod kojih je potvrđen COVID-19 smješteni su na 6. spratu Doma penzionera, koji je pretvoren u karantin, a obezbijeđeno je posebno osoblje koje nije u dodiru s ostalim korisnicima.

Muslimović podsjeća da su po proglašenju pandemije korona virusa 5. marta ove godine do danas poštovane sve higijensko-epidemiološke mjere koje su izrečene naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, ističući da su posebne mjere za ustanove korisnika treće životne dobi.

Od navedenog datuma do danas zabranjene su posjete štićenicima ove ustanove, zabranjen je izlazak zaposlenima tokom pauze, temperatura se mjeri svakodnevno, a prostorije se dezinfikuju tri puta dnevno.