Banjaluka

Trotoare koriste kao parking mjesta: Nepropisno parkirana vozila ugrožavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju

Nepropisno parkirana vozila stvaraju velike probleme Banjalučanima, jer bahati vozači često trotoare koriste kao parking mjesta, zbog čega osobe sa invaliditetom ne mogu normalno da se kreću, majke sa djecom često su primorane da kolica voze ulicom, a ni biciklističke staze nisu pošteđene nesavjesnih vozača.

Trotoare koriste kao parking mjesta: Nepropisno parkirana vozila ugrožavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ni upozorenja, a ni novčane kazne nisu urodile plodom da se rješi ovaj dugogodišnji problem.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove rekli su za Srpskainfo da njihove ekipe svakodnevno imaju pune ruke posla, jer neodgovorni vozači svakodnevno nepropisno parkiraju ispred kafića, zgrada u kojima se nalaze marketi i time ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju.

– U januaru 2022. godine pauk služba izvršila je 148 premještanja vozila i započela 54 premještanja što je ukupno 202 intervencije – rekli su iz ovog Odjeljenja.

FOTO: GRAD BANJALUKA/RAS SRBIJA
FOTO: GRAD BANJALUKA/RAS SRBIJA

Dodaju da u toku jednog dana pauk služba premjesti oko deset nepropisno parkiranih vozila.

– U toku prošle godine pauk služba premjestila je ukupno 2109 vozila, dok je započetih premještanja bilo je 565. Ekipe pauk službe imale su ukupno 2.674 intervencije u 2021. godini – potvrdili su oni.

Ističu da je uži centar grada goreći problem kada su u pitanju lokaliteti na kojima vozači parkiraju svoje četverotočkaše.

– Najviše intervencija pauk služba izvrši u Centru, Novoj Varoši, na Paprikovcu, u Boriku, Ulici Sime Matavulja, to su ujedno i najproblematičniji dijelovi grada kada je u pitanju nepropisno parkiranje – potvrdili su oni.

Navode da trenutno postoje tri pauk vozila, te Grad zasada nema potrebu za nabavkom novih vozila. Ističu da je prelazak na izdavanje Prekršajnog naloga umjesto ranije prakse, blokiranja točkova vozila, donijelo mnoge prednosti kako građanima, tako i Gradu.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

– Kandže i dalje postoje ali samo za vozila stranih registarskih oznaka. Prelazak na izdavanje Prekršajnog naloga umjesto korištenja naprave za blokiranje kretanja automobila imalo je višestruku korist, kako građanima, tako i Gradu Banjaluka. Banjalučani su zadovoljni jer im vozila nisu fizički blokirana ukoliko nisu platili kartu za parkiranje – rekli su iz Odjeljenja.

Dodali su da je Grad Banjalukaje profitirao u smislu naplate kazni za parkiranje, jer se ovim načinom rada može evidentirati dosta više učinilaca prekršaja.

Brojni sugrađani su se požalili kako bahati vozači zaustavnu traku koriste kako oni to žele i ne poštuju nikakva pravila. Prema Zakonu o saobraćaju, zaustavna traka se može koristiti maksimalno pet minuta i to u slučaju realne potrebe koja vozača primorava da se isključi iz vožnje.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove rekli su da je kazna za parkiranje je po ZOBS 40 KM, koju naplaćuje MUP-RS, a naknada za uslugu prevoza je od 0-2 km, 40 KM, 2-10 km, 60 KM do 90 KM.

Pročitajte još

Član gradskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović rekao je za Srpskainfo da Banjaluka, kao administrativni centar ima značajan problem za nedovoljnim brojem parking mjesta.

– Trenutno u Banjaluci imamo 80.000 registrovanih putničkih vozila, a tu spadaju i vozila i vozači koji dolaze iz drugih gradova u Banjaluku. Imamo ogroman broj voznih jedinica na saobraćajnicama najvećeg grada Srpske, a nedovoljna broj parking prostora – porukio je Jaćimović

Dodao je da u gradu na Vrbasu trenutno postoji oko 7.000 parking mjesta, što ni iz daleka ne zadovoljava sadašni broj vozila koja se nalaze u gradu ili imaju potrebu da dolaze iz grugih gradova i parkiraju se.

– Najveći problemi sa nepropisno parkiranim evidentirani su u banjalučkim naseljima Nova varoš, Centar 1 i Centar 2, a posebni problemi pojavljuje se u neposrednoj blizini institucija zdravstvenih ustanova kao što su Univerzitetski Klinički centar na Paprikovcu, Poliklinika, Dom zdravlja i naravno prostor ispred Gradske uprave – ističe on.

Navodi da je najmanje zastupljen problem u banjalučkim naseljima Lazarevo i Borik.

FOTO: SNJEŽANA KARIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNJEŽANA KARIĆ/RAS SRBIJA

Mještanin Nove Varoši Saša T. kaže da jedan od problema najvećeg grada Srpske predstavlja i nedostatak parking mjesta, međutim to nije opravdanje da vozači svoje automobile parkiraju gdje stignu.

– Ti vozači se uglavnom pravdaju time da se uz kolovoz nalaze mnoge radnje, kafići, bankomati, prodavnice i slično, te da im je teško naći slobodno mjesto na parkingu, a trebaju nešto “brzinski da obave”. Smatram da je parking mjesta nedovoljno na teritoriji našeg grada, ali to nije razlog da im se “gleda kroz prste”, jer mnogim sugrađanima ograničavaju slobodno kretanje – ispričao  je on.

Banjalučanima osim nesavjesnih vozača koji parkiraju svoja vozila i često blokiraju ulaz u razne objekte,  dodatni problem stvaraju i rupe na kolovozu kao i visoki ivičnjaci.

– Kada se prođe kroz urbaniji dio grada sa starim osobama, kolicima sa malim djetetom ili osobom sa invalitietom, mogu se primjetiti stvari koje se do tada ne primjećuju, poput ivičnjaka, rupa na pješačkoj stazi, bašte kafića u kojima stolove iznesu gotovo na trotoar, ali naravno i nepropisno parkiranih automobila – ispričao je jedan Banjalučanin.

Nemarom čak ograničavaju i odvoz smeća

Mještanin Zalužana ističe da problem sa bahatim vozačima i nepropisno parkiranim automobilima nije zaobišao i udaljenjija naselja od centra grada, te da se nesavjesni pojedninci često posluže trotoarom kao mjestom za parking. – Ovi vozači ne mare ni za djecu ni majke sa kolicima. Smatram da bi trebalo dodatno pooštriti kazne moža bi se onda opametili i više pazili gdje parkiraju. Najviše se parkiraju ispred kladionice da uplate tiket ili ispred pekare – rekao je on. Dodaje da nerijetko nepropisno parkirana vozila otežavaju i odvoz smeća u njegovoj ulici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije