Društvo

TROVANJE U VRTIĆU Djevojčica koja je popila sredstvo za dezinfekciju i dalje loše

Dvogodišnja djevojčica iz Rače Kragujevačke koja se otrovala u vrtiću nakon što je popila sredstvo za dezinfekciju “asepsol”, koji je bio u flašici sa etiketom vode, i dalje se nalazi u bolnici gdje ljekari prate njeno stanje. Njeni roditelji planiraju da nakon njenog oporavka tuže vrtić koji je njihova kćerka pohađala.

TROVANJE U VRTIĆU Djevojčica koja je popila sredstvo za dezinfekciju i dalje loše
Foto: Privatna arhiva

Samo čekamo da odemo kući, da mi potvrde da mi je dijete dobro i da nema nikakvih posljedica, a poslije toga ćemo najvjerovatnije podići tužbu – kaže za Blic Jelena Radovanović majka djevojčice.

Odluka o tužbi nije definitivna, dodaje ona, al i dodaje da cijeli slučaj neće proći bez reakcije.

– Ne samo zbog našeg djeteta već i zbog ostale djece. Postoji mnogo velikih propusta, ne samo u račanskim vrtićima već svuda – kaže Radovanovićeva.

Kako nam je ispričala, njena kćerka trentuno jako je malaksala, ali i promukla jer su glasne žice iritirane rastvorom “asepsola”.

– Veoma malaksala jer ne smije da jede i pije, non-stop je na infuziji, pao joj je šećer jer ne unosi ništa normalno u organizam. Bili smo na URL pregledu, rečeno nam je da je sve u redu i nadam se da će danas moći da pije čaj ili neki sokić, a kasnije ćemo postepeno da joj uvodimo čvrstu hranu. Najbitnija su prva 72 sata jer tada može doći do komplikacija. Generalno su nalozi dobri – objašnjava Jelena.

Kako je došlo do jezivog trovanja

Podsjećamo, ova nezgoda se dogodila juče kada je dijete u vrtiću “Naša radost” u Rači Kragujevačkoj popilo “asepsol” misleći da je u flašici na stolu voda. Inače, bočicu je djetetu dala vaspitačica koja nije znala šta se unutra nalazi. Nedugo pošto je popilo malo tečnosti, dijete je počelo da povraća.

Ne znajući šta se događa sa djetetom, iz vrtića su pozvali majku da dođe po nju. Majka je dijete odmah odvela u Dom zdravlja u Rači, a odatle je dijete transportovano u bolnicu u Kragujevcu.

Prema rečima majke, vaspitačica je bila veoma prisebna i kada je ustanovila da je u flašici umesto vode “asepsol”, odmah je pozvala i rekla šta je ustvari bio uzrok lošeg zdravstvenog stanja djeteta.

– Djevojčici je curila neka providna sluz i povraćala je više puta. Da nisam znala uzrok, dijete bi i dalje bilo u bolnici na otkrivanju simptoma, što je moglo da bude veoma opasno, jer je vrijeme bilo najbitniji faktor – ispričala je majka juče.

Šta će sredstvo za dezinfekciju podova u flašici koja je imala etiketu vode?

Kako je Blic pisao, vaspitačica iz druge smjene oštetila je flašu u kojoj je bio “asepsol”, a ostatak ovog sredstva za dezinfekciju sipala je u plastičnu flašu jedne od brendiranih voda za piće.

Prema nezvaničnim navodima, vaspitačica je flašu “asepsola” slupala, što praktično znači da je ovo hemijsko sredstvo već bilo presipano, s obzirom na to da se najčešće prodaje u plastičnoj ambalaži.

Inače, Rača ima dugogodišnji problem sa vodosnabdjevanjem, i vrlo često se dešava da se voda koristi iz flaša.

Direktorka: Pokrenut disciplinski postupak

Ljubina Jevtić, direktorka Predškolske ustanove “Naša radost” iz Rače, rekla je juče za Blic da je pokrenut disciplinski postupak i da su svi nadležni organi upoznati sa slučajem.

– Odgovornost zaposlenih će se utvrditi kroz istragu i oni će snositi određene posljedice u skladu sa zakonom – kaže Jevtićeva.