Biznis

TRŽIŠTE CRNOG ZLATA Cijena nafte STABILNA, iako korona virus PRITISKA POTRAŽNJU

Cijene nafte su danas stabilne, mada će septembar, po svemu sudeći, završiti s prvim mjesečnim padom od aprila, jer rast broja slučajeva zaraženih korona virusom pojačava zabrinutost trgovaca u pogledu tražnje.

TRŽIŠTE CRNOG ZLATA Cijena nafte STABILNA, iako  korona virus PRITISKA POTRAŽNJU
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Sirova sjevernomorska nafta Brent trgovala se oko podne za 12 centi više, u porastu za 0,3 procenta, na 42,04 dolara za barel, a identičan rast od 0,3 odsto za 11 centi, zabilježila je američka WTI nafta, dostižući cijenu od 40,36 dolara za barel, izvještava Rojters.

– Jak dolar i makroekonomska neizvjesnost vjerovatno će ostati dominantni faktori na naftnom tržištu i ove nedjelje – kaže analitičar u BNP Pariba Hari Čilinguirijan, napominjući da je jačanje dolara pomoglo naftašima u ublažavanju nedavnih gubitaka.

Ipak, porast broja slučajeva korona virusa i dalje izaziva podozrivost kada je riječ o izgledima potražnje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da je globalno tržište nafte stabilno u poslednjih nekoliko mjeseci i da je uspostavljena ravnoteža između potražnje i ponude, ali je upozorio na rizike od drugog talasa Kovida-19.

Uprkos naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika da ograniče proizvodnju, članice naftnog kartela Iran i Libija izvoze više nafte.

Generalni sekretar OPEK Mohamed Barkindo rekao je u nedjelju da se očekuje da će komercijalne zalihe nafte u zemljama OECD u prvom tromjesečju 2021. biti neznatno iznad petogodišnjeg prosjeka, nakon čega će tokom ostatka godine pasti ispod tog nivoa.

Mogući protest u industriji nafte u Norveštaj je faktor koji može da pruži izvjesnu podršku tržištu “crnog zlata”.

Potencijalni štrajk radnika najavljen za 30. septembar prijeti da smanji proizvodnju nafte za 900.000 barela dnevno, saopštilo je u petak norveško Udruženje za naftu i gas (NOG).