Društvo

TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Liječe se kod kuće, na svoju ruku, pa kupuju boce sa KISEONIKOM

Porastom broja zaraženih korona virusom u Srbiji sve veći broj oboljelih je na kućnom liječenju, a mnogi od njih već su počeli da iznajmljuju boce s kiseonikom. Ljekari upozoravju da je veoma opasno tako nešto raditi na svoju ruku!

TRŽIŠTE MEDICINSKE OPREME Liječe se kod kuće, na svoju ruku, pa kupuju boce sa KISEONIKOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na internetu se mogu iznajmiti mobilnh koncentratori kiseonika, za uglavnom oko 100 do 120 evra mjesečno, uz 100 evra depozita.

Ipak, ovaj aparat moguće je iznajmiti i nešto povoljnije, za 90 evra mesečno, uz depozit od 50 evra koji se, kako piše na oglasu, “vraća po isteku iznajmljivanja ukoliko nije došlo do mehaničkih oštećenja na koncentratoru.”

Prodavac navodi i to da aparat “spada u najtiše koncentratore sa bukom ispod 40 decibela”.

Takođe, u oglasima se uglavnom ističe da je riječ o “aparatima koji se odlikuju vrlo malom potrošnjom električne energije, senzorom za „čistoću“ kiseonika, jednostavnim rukovanjem i održavanjem, malim dimenzijama i savremenim dizajnom.”

Za one dubljeg džepa koji žele da kupe električni koncentrator kiseonika, moraju da izdvoje od 850 do 1.800 evra za polovne, kako prodavci najčešće navode na internet oglasima “svega nekoliko puta korišćene”.

U slobodnoj prodaji mogu se naći i novi koncentratori za kiseonik, a njihova cijena uglavnom se kreće od oko 2.500 evra.

Pored toga, cvijeta i prodaja malih digitalnih pulsnih oksimetara kojima se mjeri nivo saturacije, to jest neinvazivna zasićenost kiseonikom u krvi, koji mogu da se nađu po cijeni od 2.000 pa sve do 8.000 dinara.

Interesantno je i to da je riječ o “svježim” oglasima za ovu vrstu medicinske opreme, te su na Internetu posebno buknuli od oktobra do sada.

To dovodi do jasnog zaključka da je doba korone, a naročito u ovom periodu alarmantne epidemiološke situacije i prenapregnutog zdravstvenog sistema, uzrokovalo pomamu za koncentratorima kiseonika i popularnog samoliječenja.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, međutim, upozorava da takav aparat nikako ne smije da se koristi bez savjetovanja s ljekarom, piše Blic.

– To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju ljekove po principu “zato što ga koristi moja komšinica”. Oni kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik se hospitalizuju i isključivo doktor treba da odredi protok kiseonika. Ne može neko tek tako laički ili na osnovu Gugla i uputstva da uzima kiseonik jer može sebi da napravi više štete nego koristi. Drugo, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima oboljelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija – navodi on za “Kurir”.

Ljekari inače, neprestano upozoravju da je liječenje kod kuće veoma opasno, da to nikako ne treba da rade, jer se dešava da se toliko zakomplikuje situcija da je poslije lječenje dosta teže i duže.