Biznis

“Tržište rada je nesumnjivo i dalje zategnuto” U Americi preko 500.000 novih radnih mjesta

Američka privreda je prošlog mjeseca otvorila 528.000 novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, čime je bila vezana najniži nivo prije pandemije, saopštio je u petak Biro za statistiku rada.

“Tržište rada je nesumnjivo i dalje zategnuto” U Americi preko 500.000 novih radnih mjesta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ali za mnoge ljude, nešto može i dalje biti loše u vezi sa ekonomijom. To bi mogla biti stopa inflacije od 9%. Ili dva uzastopna kvartala negativnih podataka o bruto domaćem proizvodu.

– To je miješana torba – rekao je Džon Lir, glavni ekonomista Morning Consultaa.

– Sve što ljudi sada osjećaju o ekonomiji, vjerovatno će se osjećati drugačije za šest mjeseci, posebno ako doživimo masovni gubitak posla – kaže on.

Ekonomisti poput Leera već povećavaju izglede za veću nezaposlenost zbog planova Federalnih rezervi da nastave da povećavaju kamatne stope. Kao dio svog takozvanog dvojnog mandata, nacionalna centralna banka nastoji da uravnoteži stabilnost radnih mjesta i cijena – i trenutno vjeruje da postoji prevelika potražnja za radnom snagom, a nedovoljno stabilnost potrošačkih cijena, prenosi Blic.

Tako se očekuje da će Fed podići svoju ključnu kamatnu stopu peti put ove godine na svom sljedećem sastanku u septembru. Ideja je da se pozajmljivanje poskupi kako bi se rashladila potražnja i pokušalo da se preokrene rast cijena, spuštajući inflaciju na nivo gdje centralna banka želi da bude, oko 2%.

Kao što je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare:

“Smatramo da je neophodno da se rast uspori… Mi zapravo mislimo da nam je potreban period rasta ispod potencijalnog… Ako bismo mogli da vratimo inflaciju na stazu do 2% i na kraju stignemo tamo “.

Prihvati notifikacije