Politika

"TU ODLUKU NEĆE DONIJETI" Dodik odbio da se vojska rasporedi na granicu sa Srbijom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu, zajedno sa druga dva člana, da nije prihvatio inicijativu da se duž granice BiH rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

"TU ODLUKU NEĆE DONIJETI" Dodik odbio da se vojska rasporedi na granicu sa Srbijom
FOTO: RTRS/RAS SRBIJA

Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić a podržao Šefik Džaferovića išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadložnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim – rekao je Dodik.

Poručio je da, kao srpski čan Predsjedništva BiH, ne može da prihvati da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

– Nisam prihvatio ni uvođenje Fronteksa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH. Preglasan sam u pogledu Fronteksa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa – istakao je on.

Napominje kako je, takođe, bila inicijativa da se od Savjeta ministara traži da pokuša nešto uraditi.

– Potpuno imamo sterilan Savjet ministara koji ništa nije uradio u procesu problema – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nije podržao ni zaključak da se centri za smještaj migranata rasporede na prostoru cijele BiH.

– RS ima svoj stav o tome i nije ga mijenjala. RS ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsjedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordinisani plan. Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sljedeće sjednica – ne znam – zaključio je Dodik.

(Klix)

Prihvati notifikacije