Sudbine

TUGA NE PROLAZI, ĐACI POTRESENI Ovako bivši učenik govori o omiljenom učitelju preminulom od korone

Jovan Milić, jedan od bišvih đaka Ivana Ilića (53), učitelja OŠ "Mika Antić", omiljenog u Nišu, a koji je preminuo od korona virusa, kaže da je Ilić bio poseban i kao učitelj i kao čovjek i da im je tokom školovanja u nižim razredima bio velika podrška.

TUGA NE PROLAZI, ĐACI POTRESENI Ovako bivši učenik govori o omiljenom učitelju preminulom od korone
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Učitelj Ivan Ilić je bio poseban po mnogo čemu. Imao je puno strpljenja za sve nas i, što je jako važno, bio je velika podrška svima nama, njegovim učenicima. Bio nam je uzor. Znate, ima puno učitelja u našoj državi, ali kod našeg učitelja imali smo slobodu da iskažemo svoju kreativnost, da budemo različiti, a on je to znao da cijeni, znao je da nas podrži – priča Milić za Blic.

Njemu su u sjećanju još uvijek proslave Nove godine u odjeljenju kada bi đaci donosili slatkiše a onda bi se posljednjeg dana pred zimski raspust svi družili dok bi im učitelj zaključivao ocjene.

– Taj prijateljski odnos na relaciji učitelj-učenik nam je kasnije mnogo značio. Sjećam se da sam lično imao problem u vezi matematike, bili smo prijepodnevna smjena, učitelju nije bilo teško da ostane duže i da mi sve detaljno objasni. Tako je postupao sa svima, ukoliko se neko pripremao za takmičenje, kada takmičenje prođe on bi tom učeniku sve razjasnio šta je propustio u tih par nedjelja. U školi su uvijek govorili da su učitelj Ivan i njegova supruga Vesna, jedni od najboljih učitelja u gradu. Srećni smo da smo bili dio njegovog odjeljenja i jako smo tužni što nas je ovako mlad napustio. Imao je puno strpljenja da nas nauči prvo azbuku, zatim tablicu množenja, dijeljenja i zahvaljujući njegovom dobrom temelju danas smo mi, njegovi nekadašnji učenici ostvarene i zrele osobe – veli Milić.

On dodaje da se svako iz njihovog tadašnjeg odeljenja I/4 pronašao u životu zahvaljujući njemu da će se svi truditi da čuvamo uspomenu na njega, njihovog učitelja.

– Sve nas iz odjeljenja jako je potresla vijest o smrti učitelja Ivana Ilića, naš učitelj je bio jako mlad čovjek, prerano je otišao. Za njegov odlazak smo saznali putem mreža Učiteljskog Društva Niš. Prosveta je izgubila velikog i dobrog čovjeka, čovjeka koji nikada nije želio da se eksponira, čovjeka koji je ulagao puno energije u svakog svog učenika. Mogu da zamislim koliko je teško njegovim sadašnjim učenicima, mladim učenicima drugog razreda. Neka počiva u miru i hvala mu za sve. Hvala mu za sve u ime hiljade učenika koje je izveo na pravi put – kaže Milić.

Direktor OŠ “Mika Antić” Miloš Stanković, koji se razbolio od korone dan prije Ivana, kaže da su zaposleni u školi vijest o Ivanovoj smrti primili kao veliki šok jer je cijeli radni vijek proveo u školi i bio omijeni učitelj djeci.