Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TUGA RODITELJA NE PROLAZI Osma godišnjica tragedije u novosadskoj diskoteci “Kontrast”

Hronika
Autor:

Foto: Nenad Mihajlović/RAS Srbija

Srbija i dalje pamti veliku tragediju koja se dogodila 1. aprila 2012. godine kada je u novosadskoj diskoteci “Kontrast” život izgubilo šestoro mladih ljudi usljed požara koji je oko dva sata poslije ponoći izbio kod bine zbog, kako je kasnije utvrđeno istragom, loših i preopterećenih elektroinstalacija.

U opštem metežu koji je tada nastao i činjenice da je iz diskoteke postojao samo jedan izlaz, živote su izgubili Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Renato Vuković (20) iz Kikinde, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka i Marko Pavlović (29) iz Kragujevca.

Oni su stradali mahom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu diskoteke gdje su pokušali da se sakriju od vatrene stihije, piše Blic.

Podsjetimo, za smrt šestoro mladih osuđeni su i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije kazna preinačena na četiri godine i nakon izdržane dvije trećine, pušten je na slobodu, a nedavno je i preminuo.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv države, grada i vlasnika i zakupaca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist ali im je dosudio odštetu u vrijednosti od 46,2 miliona dinara.

Od 2016. godine neposredno pored nekadašnjeg “Kontrasta” nalazi se i spomen-obilježje poginulima, dizajnirano u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović par godina nakon tragedije osnovao je Udruženje “Istina – Tamarini zakoni” koje je podnijelo inicijativu da se formira nezavisno narodno regulatorno tijelo za kontrolu i nadzor tužilaca i sudija ali do sada nije bilo nikakvih reakcija zvaničnika.

Ova inicijativa potekla je od strane roditelja nastradalih u “Kontrastu” zbog sumnje da čitav proces utvrđivanja krivice optuženih pred sudom nije išao potpuno zakonskim tokom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO