Svijet

TURBO GRENEL Ko je kontroverzni američki diplomata kojeg je Tramp poslao u Beograd

Pregovori Beograda i Prištine bili su u blokadi, sve je stajalo, a i kada bi išlo, išlo je traljavo. Sve dok se u rješavanje problema nije uključio Ričard Grenel.

TURBO GRENEL Ko je kontroverzni američki diplomata kojeg je Tramp poslao u Beograd
FOTO: ANDREJ CUKIC / EPA

Ko je čovjek kome je američki predsjednik Donald Tramp povjerio u ruke rješavanje višedecenijskog kosovskog problema i koji već ima prve rezultate?

Za sebe je jednom na Tviteru napisao da je “nesavršeni sljedbenik Hrista”, pobijedio je rak i prvi je gеј, bar zvanično, u kabinetu američkog predsjednika. Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, kaže za Blic da je Grenel svakako “diplomata novog vremena”.

– Holbruka su zvali buldožer, a za Grenela onda možemo slobodno reći da je buldožer na kvadrat – kaže Pribićević.

Grenel (53) je svakako jedinstvena osoba u američkoj politici. Karijerni je političar i diplomata, čovjek iz najbližeg okruženja Trampa, s kojim je možda najbliži po direktnom, robusnom, nediplomatskom nastupu, piše Blic.

Republikanac, konzervativac, a ipak otvoreno gej. U dugogodišnjoj je vezi sa Metom Lašejom, koji je držao Bibliju kad je Grenel polagao svečanu zakletvu uoči preuzimanja funkcije ambasadora u Njemačkoj.

Juna 2013. godine je objavio da boluje od non hočkinovog limfoma, a tri mjeseca kasnije je saopštio da je u remisiji.

Turbo Grenel

Kada je Donald Tramp odlučio da u oktobru 2019. premjesti kontroverznog Ričarda Grenela sa mjesta ambasadora SAD u Njemačkoj na poziciju svog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, bilo je jasno šta sljeduje.

Grenel je prekaljeni diplomata, veoma direktan i otvoren, a ako govorimo o rezultatima slobodno možemo reći da je jedan od najzaslužnijih za potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG
FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

Dok je Evropa čekala da prođu dvije godine, nemajući rješenje za takse koje je vlast u Prištini uvela na robu iz Srbije, turbo Grenel je obišao region, razgovarao sa svim stranama i već 4. septembra sačinio papir koji su, doduše sa Amerikom, potpisali Srbija (Aleksandar Vučić) i Kosovo (Avdulah Hoti).

U Trampovom stilu, po Trampovoj volji

Nekoliko nedjelja kasnije, evo ga ponovo u posjeti regionu, riješen da sporazum, poput Briselskog, ne ostane samo slovo na papiru. Uspiio je da probudi i administraciju u Briselu.

Govoreći o Grenelu, Tramp je jednom prilikom na Tviteru napisao: „Rik je odličan ambasador, koji je zemlju predstavljao izuzetno dobro”. Iako kritičari kažu da se prečesto ponaša nediplomatski, može se reći da je to stil Trampa i njegove administracije.

Pročitajte još

Jedan je od najodanijih Trampovih ljudi, ali postavlja se pitanje kako će se na njegovu karijeru odraziti rezultati američkih izbora.

Diplomata novog vremena

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, kaže za Blic da je Grenel svakako diplomata novog vremena.

FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ, SHUTTERSTOCK / RAS KOMBO
FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ, SHUTTERSTOCK / RAS KOMBO

– Po robusnom stilu i ponašanju veoma podsjeća na Ričarda Holbruka, samo je još brži, još agresivniji i još više biznis orijentisan. Holbruka su zvali buldožer, a za Grenela onda možemo slobodno reći da je buldožer na kvadrat. Njemu je cilj da što prije dođe do rezultata, što prije i po svaku cijenu, pa da kasnije taj rezultat koristi za potrebe svog šefa Donalda Trampa – kaže Pribićević.

Ako Tramp pobijedi…

Pribićević ponavlja da je Grenel diplomata novog vremena i da je njegov angažman u Njemačkoj odudarao od ponašanja svih prethodnika, ali da na najbolji način oslikava vrijeme u kojem živimo, gdje više ne postoji politička korektnost, već je sve orijentisano na što brže postizanje rezultata. To je, kaže, najčešće u potpunoj suprotnosti sa klasičnim diplomatskim pravilima ponašanja.

– Ako Tramp pobijedi, Grenel je već rezultatima obezbijedio poziciju u inner circle (najbližem krugu) predsjednikovih ljudi, a na kojoj funkciji će biti, teško je reći – kaže Pribićević.

Sa stanovišta Srbije, dolazak Grenela je, naglašava, izuzetno značajan.

– Njegovim dolaskom uspostavlja se neophodni balans između velikih sila na ovom prostoru – zaključuje Ognjen Pribićević.